Aranygaluska diétásan
Hozzávalók (4 adaghoz):
A tésztához:
-25 dkg finomliszt
-25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
-2,5 dkg friss élesztő
-2 dl langyos mandulatej
-5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
-3 evőkanál eritrit
-1 tojás
-1 csipet só
A rétegezéshez:
-10 dkg darált dió
-3 evőkanál eritrit
-5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
A vaníliasodóhoz:
-5 dl mandulatej
-2 tojássárgája
-1 evőkanál eritrit
-1 csapott evőkanál keményítő
-1 teáskanál vaníliakivonat
A vaníliasodóhoz:
-5 dl mandulatej
-2 tojássárgája
-1 evőkanál eritrit
-1 csapott evőkanál keményítő
-1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A langyos mandulatejet elkeverjük az eritrittel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat, majd rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kb. 90 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk ki. Mindet megforgatjuk olvasztott vajban, majd eritrittel kevert darált dióba hempergetjük, és kivajazott kuglófformába rétegezzük. Újra 60 percig pihentetjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30–35 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben elkészítjük a vaníliasodót: a mandulatej kivételével minden hozzávalót simára keverünk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a meleg mandulatejjel, és sűrűre főzzük.
Tipp:
Az aranygaluska másnap is puha marad, ha lefedve tároljuk. Ha extra ünnepivé szeretnéd, tálaláskor szórd meg pirított dióval vagy reszelt narancshéjjal!