Aranygaluska diétásan
2025-10-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók (4 adaghoz):

A tésztához:

-25 dkg finomliszt

-25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

-2,5 dkg friss élesztő

-2 dl langyos mandulatej

-5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

-3 evőkanál eritrit

-1 tojás

-1 csipet só

A rétegezéshez:

-10 dkg darált dió

-3 evőkanál eritrit

-5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

A vaníliasodóhoz:

-5 dl mandulatej

-2 tojássárgája

-1 evőkanál eritrit

-1 csapott evőkanál keményítő

-1 teáskanál vaníliakivonat

A vaníliasodóhoz:

-5 dl mandulatej

-2 tojássárgája

-1 evőkanál eritrit

-1 csapott evőkanál keményítő

-1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

A langyos mandulatejet elkeverjük az eritrittel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat, majd rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kb. 90 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk ki. Mindet megforgatjuk olvasztott vajban, majd eritrittel kevert darált dióba hempergetjük, és kivajazott kuglófformába rétegezzük. Újra 60 percig pihentetjük.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30–35 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben elkészítjük a vaníliasodót: a mandulatej kivételével minden hozzávalót simára keverünk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a meleg mandulatejjel, és sűrűre főzzük.

Tipp:

Az aranygaluska másnap is puha marad, ha lefedve tároljuk. Ha extra ünnepivé szeretnéd, tálaláskor szórd meg pirított dióval vagy reszelt narancshéjjal!