Húsvéti tojáslikőrös panna cotta
Hozzávalók 4 adaghoz:
-egy és háromnegyed bögre habtejszín (4 dl, én növényi cukrozottat használtam, ha nem édesített tejszínt használtok, adjatok hozzá még fél bögre cukrot!)
-fél bögre tojáslikőr
-2 csomag vaníliás cukor
-fél vanília rúd magjai kikaparva (helyettesíthető kivonattal esetleg vaníliás cukorral, de el is hagyható, ha a tojáslikőr jó vaníliás)
-2 teáskanál zselatinpor
Elkészítés:
A vanília rúd kikapart magjait egy közepes lábasban (legjobb a nyeles) lassan forraljuk a tejjel négy-öt percig, közben kevergetjük, és nem hagyjuk őrizetlenül.
Félre húzzuk a tűzről, lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt és a cukrot, amivel együtt újra felforraljuk.
Félre húzzuk és hűlni hagyjuk öt percet, közben kevergetjük, majd hozzáöntjük a tojáslikőrt is.
Ezután hozzáadjuk a zselatint, és addig keverjük őket, míg maradéktalanul fel nem olvadnak. Jó alaposan kavarjuk össze, ne maradjon zselatin az edény alján!
Hideg vízzel kiöblített formákba, vagy öblös tálkákba öntjük őket, majd hagyjuk a pulton hűlni.
Hűtőbe tesszük, és egy darab alufóliával letakarjuk őket, hogy ne vegyék át a hűtőben fellelhető egyéb ízeket. De nem légmentesen zárjuk, csak tegyünk rá egy-egy darabot lazán.
Legalább három-négy órát hagyjuk szilárdulni!