Hogyan teszi erősebbé a párkapcsolatodat, ha odafigyelsz önmagadra? A kiégés tünetei és a legjobb megelőzési módszerek
2020-02-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Kiégés (burnout). Ma már sajnos egyre inkább népbetegségnek számít. A kiégés egy általános, mentális, érzelmi illetve fizikai kimerülést takar, amely egy régóta fennálló érzelmi megterhelés, és állandó stressz hatására alakul ki. Sajnos bárkinél előfordulhat, és erőteljesen kihat a párkapcsolatokra is.

A kiégés legjellemzőbb tünetei: a folyamatos feszültség, fáradtság, alvászavar, és a pszichoszomatikus betegségek. Az ilyen problémával küzdő embereknek megromlanak a személyes kapcsolatai, és gyakran bezárkóznak a külvilág elől.

Ezt is olvasd el! A kiégés 5 figyelmeztető jele

Az egyik leghatásosabb módja annak, hogy jobban érezd magad a bőrödben, és ezáltal erősítsd a párkapcsolatodat, ha napi szinten törődsz a saját testi-lelki egészségeddel. Azaz erőfeszítéseket teszel azért, hogy elkerüld a mentális, fizikális és érzelmi kimerülést.

Hogyan erősíti az önfejlesztés a párkapcsolatokat?

Ha rendszeresen odafigyelsz a saját jólétedre, akkor hamarosan észre fogod venni, hogy mások felé is sokkal türelmesebb, nyugodtabb, empatikusabb, és elérhető leszel. Ha Te megtalálod, és megtartod a saját belső egyensúlyod, az pozitívan hat a párodra és energiával tölti fel a közös életeteket is.

Mi az, amire az önfejlesztés megtanít?

Az első és legfontosabb, hogy megérdemled a szeretetet. És nemcsak a párodtól, hanem legfőképpen önmagadtól. Ha ezt elfogadod, az utat nyithat egy olyan új értékrendnek, amelyben fontossá válnak a Te személyes igényeid és vágyaid. Mindez megtanít arra, hogy minél többet adsz meg Önmagadnak, annál többet tudsz továbbadni másoknak. Ha felismered, hogy mi a fontos számodra, és mi az, ami boldogsággal tölt el, akkor az segíthet elkerülni a problémákat is (például nem randizol olyannal, aki meg sem közelíti az álmaidat, és így valószínűleg boldoggá sem tudna tenni soha). Ezzel nem csupán az életminőségeden javíthatsz, de az az idő is sokkal értékesebb és tartalmasabb lehet, amit a szeretteiddel töltesz.

Hogyan előzheted meg a kiégést, és ezáltal erősítheted a párkapcsolatodat?

1.  Meditáció

Az elme tréningje sokkal több, mint egy edzés a fitness teremben. Számtalan módszer létezik rá, de mindben az a közös, hogy elűzi a stresszt és a napi problémákat a tudatunkból. A meditálás segít ellazulni, pihenni, és gyógyulni.

2.  Napló

Ha rendszeresen kiírod magadból az aktuális érzéseidet, és gondolataidat, az segíthet azokat tisztábban látni, és megérteni. Ezáltal könnyebben felismerheted, hogy melyek azok a tevékenységek, emberek és helyzetek, amelyek negatívan befolyásolják az életed, és amelyek csökkentik az energiaszintedet. Ha ezeket kerülöd, vagy legalább mérsékeled, amennyire lehet, akkor az életed is felszállópályára kerül.

3.  Sport

A fizikai és mentális jóléted fejlesztésére és energizálására az egyik legjobb módszer a mozgás. A sport ugyanis csökkenti a depressziót, felpörgeti a testet és serkenti a gondolkodást. Emellett jótékony hatásai vannak az alvásra, és az egészségre. Sőt, ami egy párkapcsolat szempontjából nem utolsó szempont, növeli a libidót is.

4.  Habfürdő

Egy kényeztető forró fürdő a legjobb módja annak, hogy kicsit kiszakadj a napi problémákból. Pihentet és ellazít, különösen hatásos egy edzés után, akár a pároddal közösen.

5.   Társaság

Az ember társas lény, alapvető szüksége van arra, hogy legyen kivel beszélnie, és az életét megosztania. Minél több baráttal veszed körül magad, annál több pozitívumot hozhatnak az életedbe. Ha pedig Te jól érzed magad, akkor a párkapcsolatodba is több energiát tudsz majd befektetni.

Ptóbálj úgy tekinteni az önfejlesztésre, mint a hétköznapi életed egyik rutin tevékenységére. Amint eljársz vásárolni, dolgozni, és edzeni, úgy végezd ezt is rendszeresen. Ha kellő energiát fektetsz önmagad elfogadásába, azzal a párkapcsolatod minőségének javításáért is sokat teszel.