Hogyan rombolja le a párkapcsolatodat, ha még mindig a múltban élsz?
2022-07-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Mindenki életébe beköszönt egyszer egy nagyobb trauma. A nagy szerelmed szakít Veled, csalódsz egy gyerekkori barátodban, vagy esetleg egy baleset életre szóló nyomokat hagy a testeden. Ez mind szörnyű emlék, amelyeket nagyon nehéz feldolgozni, de sajnos mégis meg kell tenned, mert a múltban ragadni és a korábbi sérelmeken merengeni az még károsabb következményekkel fog járni. Többek között kihat a jelenbeli kapcsolataidra, és szép lassan megmérgezi őket is.

Miért ragadnak az emberek a múltban?

Mindenkinek megvan a saját oka rá. A depresszió és a genetikai adottságok fokozzák a hajlamot rá, és arra késztetnek, hogy folyamatosan a múlton rágódj. Ugyanakkor a számodra példaként szolgáló emberek (szülők, barátok, ismert emberek) viselkedése is hatással lesz Rád, hiszen őket másolod, az ő életvitelüket követed. Elképzelhető, hogy az édesapád elhagyott Titeket, és ezt az édesanyád sosem tudta neki megbocsátani. Minden valószínűség szerint ez a sérelem kihatott az egész további életetekre, és őt sem engedte továbblépni.

Ráadásul egy-egy ilyen történés megváltoztathat Téged is, és azt, hogy miként vélekedsz önmagadról, vagy hogyan látsz másokat. Elképzelhető, hogy már nem érzed magad elég értékesnek, szépnek, jónak, elveszíted az önbizalmad, és az irányítást az életed felett.

Gyakran könnyebb a múltban élni, mint elfogadni a jelent, vagy akár szembenézni a jövővel. Az ismeretlen félelemmel tölthet el, míg a múlt sokkal biztonságosabb, az összes negatívumával együtt. Sőt, sokan azt gondolják, hogy nem is érdemelnek jobb vagy boldogabb jövőt.

Lelkiállapot

Amikor valaki a múltban él, az egy stagnáló állapotban tartja őt. Sértettnek, dühösnek érzed magad egy múltban történt dolog miatt. Azt gondolod, hogy amilyen a múlt, olyan a jelen, és nem lesz más a jövő sem. Kialakítasz egy hamis komfortzónát, amelyből egyszerűen félsz kilépni. Folyamatosan hasonlítgatod a múltat és a jövőt, ettől pedig csak még inkább frusztráltabb leszel. Ez nem segít az aktuális kapcsolataidban sem, hiszen nem enged fejlődni, változni, továbblépni.

Párkapcsolat

Élni a múltban egyenes úton vezet az összes párkapcsolat aláásásához. Képtelen leszel adott pillanatra koncentrálni, meglátni a jót, észrevenni a pozitív jeleket. Ez viszont korántsem fair a jelenbéli partnereddel szemben. Mellőzöttnek fogja érezni magát melletted, aki számodra nem elég fontos, és ez kihatással lesz a kapcsolatotokra is. A viselkedéseddel akaratlanul is megbántod őt, és előbb vagy utóbb betelik nála a pohár.

Ez is érdekelhet! - 5 dolog, amit soha ne mondj el új párodnak az exedről

Mit tehetsz ellene?

Beszélgess a pároddal a múltadról, és az átélt eseményekről, amelyek fogva tartanak. Hozz egy döntést arról, hogy lezárod a régi dolgokat, és csak a mostani kapcsolatodra fókuszálsz ezután. Fogadd el, hogy nem tudsz a múlton változtatni, ezért helyezd át a hangsúlyt a jelenre. Vedd észre a legapróbb örömöket, foglald el magad új aktivitásokkal, legyen az hobbi, sport, vagy bármi egyéb. Ahogyan az önbizalmad növekedésnek indul, úgy fogod egyre jobban értékelni a jelent, és találsz rá egy új boldogságra.