Hogyan randizz újra egy válás után? – 12 szakértő tipp
2019-03-26  /  Szerző:   /   Randi A válást tartják a szakemberek a második legnagyobb stresszel járó válsághelyzetnek egy ember életében, közvetlenül a házastárs, vagy gyermek elvesztése után. Ennek jó oka van. Egy házasság vége rákényszerít arra, hogy újragondold a szerelemről eddig alkotott képed, az életed, és önmagadat is.

Szerencsére még egy válás után sem kell lemondanod a boldogságról egy új pár oldalán. Sőt a pszichológusok bebizonyították, hogy a 40-es, 50-es éveidben megélt válás segítheti egy későbbi minőségi párkapcsolat kialakítását, méghozzá úgy, ha átgondolod, hogy mi nem működött először, és valójában mit is vársz el a következő párkapcsolatodtól.

Ebben segíthet az a 12 szakértői tanács, amelyet cikkünk további részében olvashatsz el.

1. Bizonyosodj meg róla, hogy tényleg túl vagy az exeden

A válási papírokat gyorsan alá lehet írni, de a kötődés lassan múlik, és az elszenvedett sebeknek is idő kell, hogy begyógyuljanak. Ha még mindig a korábbi házastársadról beszélsz, mindenért őt hibáztatod, és nem tudsz tovább lépni, akkor bizony még sok időre van szükséged, hogy valóban nyitottá válj egy új kapcsolatra.

2. Légy türelmes

Hagyj elég időt magadnak, hogy meggyászold a múltat. Ha nem tudod letenni a válladra nehezedő terheket, akkor azokkal egy következő kapcsolatodat is megnehezíted, így esélye sem kiteljesedni. Ne engedj a barátaid nyomásának sem, amikor szerintük már ideje lenne ismét randiznod, ha legbelül még érzed, hogy nem állsz rá készen.

Olvasd el a témához kapcsolódó cikkünket is: 10 dolog, amire figyelned kell, ha egy elvált férfivel randizol

3. Találj egy jó szakembert, mielőtt randizni kezdesz

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor keress fel egy szakembert, aki segíthet átlendülni a múltadon, hogy a következő párkapcsolatod már valóban boldog lehessen. Főleg akkor ajánlott külső segítséget igénybe venni, ha úgy gondolod, hogy a házasságod válsága, és a válás egyedül a volt párod hibája.

4. Rajzolj egy kapcsolati térképet

Sokan egy válás után szinte azonnal randizni kezdenek, és hamarosan újra elkövetik ugyanazokat a hibákat, mint korábban. Te megelőzheted ezt, ha összegyűjtöd, hogy melyek azok a dolgok, amik működtek, és melyek nem az eddig kapcsolataidban. Természetesen azt is gondold át, hogy Neked mit kellett volna másképp tenned, hogy elkerüld a válást. Ebben ismét jó, ha kikéred a hozzád legközelebb álló ismerőseid, vagy egy szakember véleményét.

5. Felejtsd el, hogy eddig mi volt a zsánered

Felnőttként Te sem úgy öltözködsz, mint tinédzser korodban tetted. Hasonlóan változik az ízlésünk a szerelemben is. Amíg csak olyanokkal ismerkedsz, akik hozzád hasonló értékrendet képviselnek, addig a válás jó okot adhat arra, hogy átgondold, milyen is az igazi ideálod. Hagyj időt magadnak, hogy átgondolhasd, mi is igazán fontos számodra, és meg fogsz lepődni.

6. Ne siesd el a dolgokat

Egy válás után nem feltétlenül az a jó megoldás, ha fejest ugrasz néhány rövid életű kalandba. Helyette lassíts a tempón. Ráadásul a randi partnered szándékairól is sokat elárul az, ahogyan egy ilyen kérésre reagál.

7. Figyelj a másikra

Ha igazán odafigyelsz arra, amit a másik mond egy randevún, akkor megismerheted a másik valós személyiségét. A figyelem nagyon fontos, megtiszteled a partnered azzal, ha meghallgatod. És az ellenkezője is igaz, ha a másik nem figyel Rád, vagy még csak nem is kérdez Tőled, akkor nincs értelme a további randevúknak.

8. Óvakodj azoktól, akik túlságosan tökéletesnek látszanak

Egy házasság felbomlása után sokkal sebezhetőbbé válsz, és könnyen áldozatául eshetsz egy kalandornak. Ha valaki állandóan az üzeneteivel és a hívásaival bombáz, elhalmoz ajándékokkal, túlzó ígéreteket tesz, vagy épp csak az egyetlen ember szeretne lenni az életben, akkor légy óvatos. Talán csak egy újabb trófeát akar begyűjteni. Ilyen helyzetekben jó, ha kikéred az ismerőseid, barátaid véleményét, akik kívülről jobban átláthatják a helyzetet.

9. Ne titkold el, hogy gyerekeid vannak

A párkapcsolat alapja, hogy őszinték legyünk egymással. Ha gyerekeid születtek a korábbi házasságodból, akkor erről már az ismerkedés legelején beszélned kell. Sokan eltitkolják, mert félnek a visszautasítástól, de mégis jobb stratégia a kezdetekkor tiszta vizet önteni a pohárba. Neked is jobb megtudni már az első randi előtt, ha az új partnered nem áll készen a gyerekekre, mint a szerelem kibontakozása után csalódni emiatt.

10. A gyerekeidnek is el kell mondanod, hogy új párt keresel

Az, hogy mikor, és mit mondasz el nekik, nagyban függ az életkoruktól. Egy 15 évesnél fiatalabb gyereknek ne mutass be addig senkit, amíg nem válik komollyá a kapcsolat (4-6 hónap után). Emlékezz rá, hogy a gyermekeid is egy jelentős veszteséget éltek át, és talán még nem tudták teljesen feldolgozni. A tizenéves, vagy idősebb gyerekekkel már hamarabb leülhetsz beszélgetni. Próbálj válaszolni minden felmerülő kérdésükre, hogy megnyugtasd őket a jövőt illetően.

11. Számít az életkor

Az idősebb nő és fiatal férfi páros csak ritkán működik a valóságban hosszú távon, bár rengeteg kivétel erősíti ezt a szabályt. De egy boldog párkapcsolat a közös értékrenden, a hasonló célokon, és tapasztalatokon alapszik, míg a túl nagy életkorbeli különbség ezt nem teszi lehetővé.

12. Mindig hallgass a belső hangra

Ha egy randevú kapcsán rossz érzéseid vannak, vagy kétségeid támadnak, akkor mentsd ki magad, és menj haza. Viszont, ha valakivel jól érezted magad az első találkozótokon, akkor ne félj elmenni egy következőre is vele.