Hogyan óvd meg a párkapcsolatodat a kóros szerelemfüggéstől?
2021-04-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Sok párkapcsolat megy azért tönkre, mert az egyik fél szorosabb kötődést szeretne, míg a másik nagyobb szabadságot. Ez a fajta véget nem érő dinamizmus nem ritka jelenség.

A kezdeti rajongás állapotában még mindkét fél annyi időt szeretne a másikkal tölteni, amennyit csak lehetséges. De idővel a rózsaszín köd felszáll, és a hétköznapok nyomot hagynak minden kapcsolaton. Az egyik partner később is folyamatos figyelmet igényelne, míg a párja már úgy érzi, hogy megfullad. A nagyobb ragaszkodás pedig egyre erősebb taszítást vált ki.

De, hogy ne legyen a dolog ilyen egyszerű, gyakran előfordul, hogy a két szerep felcserélődik. Például a függő fél úgy dönt, hogy kiszáll és továbblép. Ettől megijed az eddig őt kerülni próbáló társa, és hirtelen vissza akarja szerezni magának.

Egy bizonyos fokig ezek a folyamatok természetesek és fellelhetők bármely szerelmi viszonyban, de ha hagyjuk őket elhatalmasodni, akkor egy idő után már romboló hatással lesznek a kapcsolatra, felerősödnek és állandó konfliktushelyzetet teremtenek.

Mit tehetsz, ha úgy érzed Te vagy a függő fél?

1. lépés: Ismerd meg a saját igényeidet!

Légy őszinte magadhoz, hogy mit is vársz el a partneredtől. Könnyen előfordulhat, hogy irreális igényeket támasztasz felé, amely számára már terhes. Próbálj meg inkább új barátságokat kialakítani, és keress önálló elfoglaltságokat, hogy csökkenthesd a bizonytalanságod, és legyőzhesd a félelmedet az egyedülléttől.

2. lépés: Pontosan fogalmazd meg a kéréseidet!

A folyamatos nyaggatás és elégedetlenkedés helyett próbálj minél kedvesebb és érthetőbb kéréseket intézni a párod felé, így ő is szívesebben fogja megtenni azokat. Világosan fogalmazd meg, hogy mit szeretnél, ne várd el tőle, hogy kitalálja a gondolataidat.

3. lépés: Keresd meg az arany középutat!

Ki írogat többet kettőtök közül? Egy bizonyos fokú különbség természetes, de ha túlságosan nagy már az eltérés, akkor muszáj kicsit megfékezni magadat. Próbáld elkerülni, hogy spontán módon újra és újra elküldöd ugyanazokat az üzeneteket, csak mert szeretnél bizonyosságot szerezni a társad érzelmeiről és hozzáállásáról. A legjobb, ha összehangoljátok a kommunikációt, és találtok egy olyan középutat, amellyel mindketten elégedettek lehettek.

4. lépés: Ügyelj az időzítésre!

Rendkívül fontos, hogy mindent meg tudjatok beszélni, de ahhoz meg kell találnotok a megfelelő időzítést is. Amikor a partnered feszült és túlterhelt, akkor tartsatok egy kis szünetet, és az érzékeny beszélgetést napoljátok el későbbre, amikor mindketten nyugodtan a problémára és a megoldásra tudtok koncentrálni.

Ezt is olvasd el! - A férfiak télen vonzóbbnak találják párjukat, mint nyáron

Mit tehetsz, ha úgy érzed Te vagy a menekülő fél?

1. lépés: Építsd a önbizalmad!

Neked is szükséged van a szerelemre. Ha folyamatosan elmenekülsz előle, akkor hiányozni fognak a gyengéd érzések, és a boldogság, amellyel egy párkapcsolat képes megajándékozni. Ezért fontos erősítened az önmagadba vetett hitedet, hogy képes leszel szembenézni a várható konfliktusokkal.

2. lépés: Mutasd ki az érzéseidet!

Ez talán kockázatosnak tűnhet számodra, mert ha közel engedsz valakit, akkor gyengének tarthatnak majd. De ezt a rizikót megéri bevállalni. Kezd kicsiben, apró gesztusokkal mutasd meg a párodnak, hogy mennyire szereted. Aztán rájössz majd, hogy egyre könnyebb a mély érzéseket is átadni.

3. lépés: Mutasd ki, hogy mennyire értékeled!

Ne félj elmondani neki, vagy tettekkel is bizonyítani, hogy értékeled és nagyra becsülöd a párod. Őszintén mondd el neki, hogy milyen vonzónak tartod, és nyugodtan ismételd önmagad. Ne félj átölelni, amikor hazajön a munkából, vagy megfogni a kezét mások előtt, hiszen Ti összetartoztok, hagy érezze ő is.

4. lépés: Tölts több időt vele!

Szervezzetek közös programokat, romantikus hétvégéket, amikor kizárhatjátok a külvilágot, és a mindennapok gondjait. Tartsatok minden héten egy randiestét, vagy keljetek kicsit korábban, hogy legyen időtök együtt megreggelizni. Minden ilyen meghitt perc erősebbé teszi majd a kapcsolatotokat.

Egy egészséges párkapcsolatban mindkét fél igényei egyensúlyban vannak. Szorosan kötődnek egymáshoz, de megtartják saját szabadságukat, megőrzik személyiségüket, és együtt, egymást támogatva próbálják elérni céljaikat. Ehhez viszont őszinte nyílt kommunikációra van szükség, egymás üldözése helyett.