Hogyan kezeljük a pattanásos bőrt?
2022-06-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egyre több felnőtt nő szenved pattanásoktól, amelyeket leginkább a hormonális változások okoznak, de a nem megfelelő táplálkozás és a stressz is állhat a kellemetlen bőrproblémák és mitesszerek kialakulása mögött. Nézzük meg, hogyan szabadulhatunk meg tőlük!


1. Egyél kevesebb finomított szénhidrátot

A finomlisztből és cukorból hiányoznak a fontos tápanyagok, de nagyon kevés rostot, B-vitamint és vasat tartalmaznak. Egy 2016-os tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek bőrproblémákat és pattanásokat is okozhatnak vagy súlyosbíthatnak. A tudósok azt gyanítják, hogy a szénhidrátok ezen formája növelheti bizonyos férfihormonok szintjét, de az emelkedett inzulinszint bőrproblémákat is okozhat.

2. Igyál kevesebb tejet

További kutatások szükségesek a tejfogyasztás és a pattanások megjelenése közötti pontos kapcsolat tisztázásához. Az biztos, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak tejet és tejsavót, hajlamosabbak a pattanásokra. A tejben lévő magas cukor-, fehérje- és hormontartalom növeli az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-I) vérszintjét, ami fokozza a faggyútermelést és a gyulladást. Meglepő módon a joghurtnak és a sajtnak nem volt negatív hatása a bőrbetegségekre!

3. Használj szalicilsavas arctisztítót

Szinte minden pattanás elleni készítmény tartalmaz szalicilsavat, amely lehámlasztja a bőr legfelső rétegeit, így a faggyú könnyebben lebomlik a felszínre. A meglévő mitesszerektől nem lehet megszabadulni, de csökkenthető a gyulladás és megelőzhetőek a további pattanások. Hátránya, hogy meglehetősen szárít, mivel nem csak a felesleges zsírt távolítja el, hanem a nedvességet is, ami kiszáríthatja a bőrt.

4. A stressz csökkentése

Természetesen a stressz önmagában nem okoz olyan bőrbetegségeket, mint a pattanások, de súlyosbíthatja a meglévő problémákat. A stresszhormonok, például a kortizol serkentik a faggyútermelést.

5. Csökkentsd a sófogyasztást

Egyes bőrgyógyászok szerint a só hatással lehet a bőrre, ronthatja a pattanásos bőr állapotát, vagy pattanásokat okozhat. Egy 2016-os tanulmány szerint az aknés emberek lényegesen több sót fogyasztottak, mint a kontrollcsoport.

6. Figyelj a megfelelő folyadékbevitelre

A pattanásos bőrnek is szüksége van hidratálásra – különösen, ha aknéra hajlamos termékeket használsz, mivel ezek túlságosan kiszáríthatják a bőrt. A baktériumok könnyen elszaporodhatnak a száraz, irritált bőrön, ami több aknéhoz vezet. Ördögi kör, amelyet nehéz megtörni.

 

7. Helyi antibakteriális szerek és retinoidok használata

Enyhe vagy kevésbé súlyos bőrproblémák esetén a bőrgyógyászok gyakran ajánlanak vényköteles antibakteriális szereket a pattanásos bőrre. Erős antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, de nem csökkentik a faggyútermelést. Mivel a retinoidok ránctalanító tulajdonságokkal is rendelkeznek (fokozzák a kollagéntermelést), különösen előnyösek a pattanásos felnőttek számára. A helyi retinoidok megakadályozzák a mitesszer képződést, de nem csökkentik a faggyútermelést, és csak korlátozott gyulladáscsökkentő hatásuk van (súlyos esetekben szóba jöhet a szisztémás retinoidok alkalmazása, de óvatosan és rendszeres orvosi felügyelet mellett kell alkalmazni).

Forrás: Életmódcentrum