Hogyan ismerheted fel a kötöttségektől való félelmedet?
2020-07-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy párkapcsolatot sem könnyű megteremteni és hosszú éveken át megtartani. Vannak emberek, akiknek talán könnyebben megy, mások viszont egy egész világot képesek lennének megtölteni a félelmeikkel és a szorongásaikkal.

A kötöttségektől való félelem egy valós probléma, és több embert érint, mint gondolnád.

Számukra nehéz benne maradni egy kapcsolatban hosszabb távon, annak ellenére, hogy vágynak egy szoros kötelékre valakivel. De minél tovább tartanak ki a párjuk mellett, annál inkább elhatalmasodnak a félelmeik is. Ez vezeti el őket addig a pontig, amikor már nem bírják tovább, és bármennyire szeretik a másikat, inkább kilépnek a viszonyból. Ilyenkor a partner általában nem érti a másik viselkedését, hogy egyáltalán miért ment bele egy komoly kapcsolatba, ha nem is akarta igazán. Pedig, ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor felismerhetők az ilyen magatartás valódi okai, azok a korábbi sérelmek, amely kiváltják a túlzott félelmeket.

Melyek lehetnek a kötöttségtől való félelem legfőbb okai?

1. Egy korábbi boldogtalan szerelmi viszony (esetleg a szülők elhidegült kapcsolata).

2. A félelem, hogy nem a megfelelő társat találtad meg.

3. Félelem attól, hogy a párod megcsal, esetleg bántalmaz (vagy hasonló korábbi élmények).

4. Félelem attól, hogy egy csalódás után újra megbízz valakiben.

5. Gyerekkori trauma.

A fentiekhez hasonló tapasztalatok nyomán sok ember elzárkózik egy valódi komoly kapcsolat elől, és inkább csak a futó, mindenféle kötelezettségektől mentes kalandokat keresi. Ez kielégítő lehet ideig-óráig, de hosszabb távon nem vezet el valódi boldog élethez.

Hogyan jelenhetnek meg ezek a félelmek a szerelmi életedben, és miről ismerheted fel, hogy tartasz a kötöttségektől?

1. Félsz, hogy valamiről lemaradsz.

Az eredeti angol kifejezés (Fear of Missing Out - FOMO) arra utal, hogy szingliként több lehetőség nyílik meg előttünk, mint korábban bármikor. De ennek a helyzetnek ugyanez a hátulütője is egyben, hiszen a túl nagy kínálatból választani is sokkal nehezebb. Kicsit úgy érezheted magad, mint kisgyerek az édességboltban. Ha mindig attól félsz, hogy egy döntéseddel lemaradsz valami másról, akkor egész életedben mindig egy következő jobb dolgot keresel majd, ahelyett, hogy átélnéd a jelenbeli boldogságot.
De mire is vársz? Tényleg mindig a szomszéd fűje a zöldebb, vagy az, amit rendszeresen ápolsz?

Ezt is olvasd el! - 7 tipp, ha félsz elkötelezni magadat valaki mellett

2. Irreális elvárásaid vannak.

Vannak emberek, akik azzal töltik az idejüket, hogy sorra veszik, mi hiányzik az életükből, míg mások aprólékos listákat gyártanak arról, hogy pontosan milyen társra vágynak. Aztán ülnek, és várnak, és csodálkoznak, hogy miért is nem találnak senki tökéleteset maguk mellé.
Ébredj fel, a romantikus filmek nem valósak, a való élet teljesen más. Soha egy partner sem lesz mindenben tökéletes, nem szabad csak a hibákat látnod, inkább légy hálás azért, amid van.

3. Félsz a csalódástól.

Szinte mindenki átélt már visszautasítást, szakítást, csalódást. Attól függően, hogy mennyire volt súlyos és megrázó, sok embert egy-egy ilyen élmény visszatarthat egy újabb kapcsolattól.
Ez teljesen normális, de próbálj meg legalább esélyt adni valaki másnak, mert nincs két egyforma ember, és csak azért, mert valaki megbántott, még nem biztos, hogy egy másik is úgy fog viselkedni.

4. Túlságosan elfoglalt vagy.

De ezt Te is tudod, hogy hazugság. Mindenki arra ér rá, amire igazán akar. Ha valaki fontod Neked, akkor fordítasz rá időt.
Szóval mi is az igazi indok, amiért nem akarsz elköteleződni?

5. Úgy gondolod, hogy túl fiatal vagy még.

Életünk bármely szakaszában is keresünk párt, nem számít az életkor. Sokan a rossz időzítésre fogják, ha egy kapcsolat nem működik, pedig valószínűleg nem azon múlik. Két ember vagy együtt akar lenni, vagy nem.
Ha erős érzelmek kötnek valakihez, és el tudnád képzelni vele egy közös jövőt, akkor ne foglalkozz egyikőtök életkorával sem. Nem attól áll ugyanis készen valaki egy komoly kapcsolatra, hogy betöltött egy bizonyos kort, hanem hogy mennyire működtök jól együtt egy párként.

Ha a fentiek alapján magadra ismertél, akkor ideje, hogy jó mélyen magadba nézz. Akár külső segítséget is kérhetsz. Ha sikerül felfedezned a valódi okokat, akkor már az út nagy részét megtetted. A valódi boldog párkapcsolat pedig biztosan megéri a ráfordított energiát.