Zöldfűszeres-narancsos pulykasült
Hozzávalók 8 személyre
-1 egész pulykamell (kb. 1,2 kg)
-5 ek. olívaolaj
-1 fej vöröshagyma
-8 gerezd fokhagyma
-4 szál szárzeller
-1 csokor petrezselyem
-3 ág kakukkfű
-2 narancs
-4 dl húsleves
-1,5 dl méz
-2 ek. almaecet
-5 körte
Elkészítés
A pulykamellet alaposan besózzuk, borsozzuk, 3 ek. olívaolajjal bedörzsöljük, és egy mélyebb tepsibe helyezzük. A hagymát, a fokhagymát, a szárzellert megtisztítunk, nagyon apróra vágjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk. A narancsot megmossuk, héját lereszeljük.
Tálban elkeverjük a felaprított zöldségeket, körtét, a fűszereket, a narancshéjat, a mézet, az almaaecetet, 2 ek. olívaolajjal, sóval, borssal és az egyik narancs levével. Ezt a körtés keveréket vastagon rápakoljuk a húsra, aláöntjük a húslevest, és fóliáva letakarva 30 percig pihentetjük. Ezután 90 °C-os sütőbe tesszük, és 1,5 órát sütjük.
Közben a körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a maradék narancs levével. A sütési idő letelte után levesszük a pulykáról a fóliát, mellészórjuk a körtéket. Felkapcsolunk 180 °C-ra, és fólia nélkül további 20-30 percet sütjük a húst. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük. A húst a körtével vagy sütőtökpürével körítve tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
