7 tipp, ha félsz elkötelezni magadat valaki mellett
2020-01-29  /  Szerző:   /   Párkapcsolat

A félelem talán a legfontosabb oka annak, ami visszatart minket a boldog párkapcsolat elérésétől. A rossz tapasztalatok és a szomorú emlékek, amelyeket a korábbi, kudarccal végződött kapcsolataink során gyűjtöttünk, tovább emelhetik bennünk ezt a gátat. De állhatnak a háttérben gyerekkori sérlemek, esetleg családi tragédia is.

Bármi is legyen a kiváltó oka annak, hogy félsz az elköteleződéstől, tehetsz ellene, ha igazán ezt akarod.

Olvass tovább, és ismerd meg azt a 7 tippet, amellyel átléphetsz a korlátaidon, és végre elkötelezheted magad a boldogságod mellett!

1. tipp: Légy őszinte magadhoz!

Tedd fel a következő kérdéseket saját magadnak, és válaszold is meg őket! Mitől félsz? Miért olyan riasztó egy másik emberhez kötni az életedet? Mire számítasz, mi fog történni, ha megteszed?
Ha ezeket meg tudod konkrétan fogalmazni, akkor máris túl leszel az első lépésen.

Ezt is olvasd el! Vajon neked való a házasság? 3 kérdés, amit fel kell tenned magadnak!

2. tipp: Vedd számításba, hogy esetleg nem is Veled van a baj!

Egyes emberek általánosságban félnek mindenféle kötöttségtől, míg mások csak egy adott emberrel nem akarnak szorosabb kapcsolatot. El kell döntened, hogy Te melyik táborba tartozol. Utóbbi esetben ugyanis azon kell elgondolkodnod, hogy miért vagy együtt a jelenlegi pároddal, ha belül érzed, hogy valami nem működik köztetek.

3. tipp: Írd le a félelmeidet!

Néha sokkal könnyebb összeszedni a gondolataidat, ha leírod őket, szépen sorjában. Ha a papíron magad előtt látod a listát, akkor ki fog tisztulni a kép, és rájössz majd, hogy mi is tart Téged vissza. Talán még arról is meggyőz, hogy ezek a félelmek alaptalanok.

4. tipp: Állíts fel célokat!

Ha tisztában vagy a félelmeiddel, akkor meg tudsz fogalmazni célokat is arra, hogy szép sorjában ezeket a korlátozó tényezőket leépítsd az életedből. Például randizz olyan típusú emberekkel, akikkel korábban eszedbe sem jutott, változtass a rutinodon, mert az életed is csak akkor lehet más, ha kilépsz a keretből.

5. tipp: Koncentrálj a párodra!

Amikor kiválasztasz valakit a számtalan jelölt közül, azt bizonytalansággal tölthet el, hiszen, nem biztos, hogy jó döntést hoztál. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy átgondolod, miért tetszik pont ő Neked, aztán emlékezz vissza a korábbi randipartnereidre. Ha arra a következtetésre jutsz, hogy nála jobbat nem találnál, akkor adj egy esélyt a kapcsolatnak!

6. tipp: Beszélj róla!

Ha egyszer nevén nevezted a félelmeidet, és megtaláltad a problémáid okát, akkor erről a pároddal is beszélned kell. Különösen akkor, ha ő már készen áll rajta, hogy hozzád kösse az életét, és szeretné, ha Te is nyitott lennél a dologra. Még az is lehet, hogy egy ilyen őszinte beszélgetés megkönnyíti számodra, hogy legyőzhesd a félelmeidet.

7. tipp: Fordulj szakértőhöz!

Sajnos egyedül nem mindig sikerül megoldani a lelki problémáinkat. Ha Te sem boldogulsz, akkor itt az ideje, hogy egy szakember segítségét kérd. Az ő irányításával biztosan közelebb kerülhetsz a megoldáshoz.