Egyszerű spórolós tippek
2020-01-29  /  Szerző:   /   Rúzs

A spórolásban általában annak elkezdése a legnehezebb. Nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá, mi lenne a hatékony megoldás, hogy mindenre maradjon. Míg az irreális elvárásokat – mint például azt, hogy tényleg mindent meg tudjunk venni, amit csak akarunk – el kell engedni, létezik azért pár igen hatékony tipp, amivel, még ha nem is egyszerre mindet, de egy bizonyos idő alatt elérhetjük céljaink. Nézzük melyek is ezek az egyszerű, de nagyszerű spórolós tippek!


Vezessük kiadásaink!

Az első lépés a spórolás felé, hogy megtudjuk: egyáltalán mennyit költünk. Tartsuk számon mire megy el a pénzünk! Mindent írjunk fel a reggeli kávétól az új cipőn keresztül a hétvégi moziig. Mindent vigyünk fel a listára kategóriánként, mint pl.: szórakozás, étkezés, hiteltörlesztés stb. Már most gondoljuk át a legalapvetőbb kategóriákat, ahol meg tudunk takarítani! Fontoljuk meg például az otthoni kávézást, az iroda melletti kávéház helyett (költség- és környezetbarátabb megoldás).

Szabjunk határt!

Miután van már valamilyen elképzelésünk költekezésünk irányáról és méretéről, elkezdhetjük meghúzni azokat a határokat, amelyek egy-egy kategória kiadásaira vonatkoznak, és amihez a jövőben tartani szeretnénk magunkat. Egy költségvetés felállításánál számoljunk a nem várt kiadásokkal, mint például az autó vagy az otthon karbantartása, és tegyünk félre tudatosan, hogy ne érjen minket meglepetés! Határozzunk meg frissítési időpontokat! Például minden héten egy nap üljünk le, és számoljuk át, hol tartunk, tartottuk-e maguk a tervhez, majd szükség esetén írjuk át a büdzsét!


Tudatos tervezés

A jövedelmünk körülbelül 10-15%-át érdemes félretennünk. Ha akkorák kiadásaink, hogy nem marad ennyi pénzük, az jelzi: valóban ideje visszafognunk a költekezést. Ezt főképp a nem létfontosságú dolgok esetében tehetjük meg, mint a szórakozás, a ruházkodás és a luxuscikkek. Tartsuk magunkat a 48 órás szabályhoz: ha valami tetszik, ne vegyük meg rögtön, várjunk 2 napot, hogy átgondoljuk a dolgot. Általában arra van csak igazán szükségünk, amit ennyi idő után is ugyanúgy szeretnénk megvenni. Ha egy kicsit módosítunk szokásainkon, az étkezés terén is be tudunk vezetni hatékony változtatásokat, például heti fogyasztásunk megtervezésével. Szánjunk rá 1 órát minden hétvégén, és gondoljuk át következő heti menünket: mikor, hol, mennyiért eszünk, tudunk-e otthon főzni, rá tudjuk-e szánni reggel a plusz 20 percet, hogy otthon készítsünk össze az ebédet aznapra.

Mire spórolunk?

Az egyik leghatékonyabb fortély a takarékoskodásban, ha egy kitűzött célra gyűjt az ember. Találjuk ki, mire is teszünk félre – nyaralásra, új lakásra vagy már a nyugdíjas évekre –, majd gondoljuk át, mennyi időbe telik összeszedni rá a pénzt. Rövidtávú terveink bárhol lehetnek fél és 3 év között, a hosszú távúak már 4 évnél több takarékoskodást igényelnek. Utóbbiakra megéri akár alacsony kockázatú befektetői számlára irányítani a félretett összegeket, mivel évek alatt ez még hasznot is hozhat.


Tegyük automatikussá!

Válasszunk olyan megoldást, mely automatikussá teszi spórolásunkat! Például ha a bank már eleve fizetésünk egy részét egy betéti számlára irányítja, nem kell folyamatosan figyelnünk rá, és biztosan nem felejtjük el félre tenni az erre a célra szánt összeget.

Forrás: Activebeauty

Hasonló bejegyzések