Kreatív Halloween lakomák
2025-10-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Sütőtökös hummusz mártogatós, zöldségcsíkokkal

Hozzávalók (kb. 4 főre):

• 200 g sült sütőtök (sütőben puhára sütve)

• 200 g főtt csicseriborsó (vagy konzerv, átmosva)

• 1-2 ek tahini (vagy más natúr magvaj)

• fél citrom leve

• 1 gerezd fokhagyma

• 2 ek olívaolaj

• csipet római kömény

• só, frissen őrölt bors

• opcionálisan: pici chilipehely vagy füstölt paprika a tetejére

• répa, uborka, paprika, jégcsapretek, karalábé felvagdosva csíkokra

Elkészítés:

Minden hozzávalót tegyél aprítógépbe / turmixba, pürésítsd krémesre. Ha túl sűrű, vízzel vagy citromlével lazítható. Tálalásnál locsold meg olívaolajjal, szórd meg pirított tökmaggal vagy szezámmaggal.

Boszorkányujjak (ropogós tészta mandulakarmokkal) avokádókrémmel

Hozzávalók (kb 12-14 db):

• 150 g finomliszt

• 50 g hideg vaj (vagy olívaolaj, ha tejmentes)

• kb. 2-3 ek hideg víz (csak annyi, hogy összeálljon)

• csipet só, opcionálisan szárított oregánó vagy rozmaring a tésztába tekerve

• opcionálisan: 1 ek reszelt parmezán

• 12-14 szem mandula (a „körmök”)

• (ha „véresre” szeretnéd az ujjakat, akkor pár csepp ketchup a mandulák alá)

• 2 db érett avokádó

• 1 citrom leve

• 1 gerezd fokhagyma átnyomva

• 1-2 ek olívaolaj

• csipet só, frissen őrölt bors

• opcionálisan: kevés friss petrezselyem vagy koriander zöld

Elkészítés:

Gyúrd össze a lisztet a hideg vajjal (morzsás állagúra), add hozzá a sót + parmezánt/fűszert, majd pár csepp vízzel formázható, de keményebb tésztát készíts. Pihentesd hűtőben 10-20 percig (így jobban formázható és ropogósabb lesz). Formázz belőle ujjformájú rudakat (kicsit csavard rajtuk, hogy „csontosabb” legyen), a végére nyomj bele mandulaszemet körömnek. Felületét kend le tojással, 180 °C-on kb 10-12 perc alatt süsd aranybarnára. Az avokádót villával vagy botmixerrel dolgozd el krémes állagúra, majd keverd hozzá a citromlevet, fokhagymát, olívaolajat, sót, borsot.

Mini pizzák fekete olívapókkal

Hozzávalók (kb 8-10 mini pizzához):

• 1 csomag pizzatészta (boltban kapható)

• paradicsomszósz (passata + só + oregánó + kevés olívaolaj)

• mozzarella sajt reszelve vagy szeletelve

• kockákra vágott sonka

• fekete olívabogyó (a „pókokhoz”)

Elkészítés:

A pizzatésztából szaggass vagy vágj ki kisebb köröket (pl pohár vagy fánkszaggató méret). Kend meg vékonyan paradicsomszósszal, tedd rá a sonkát, szórd meg sajttal. A fekete olívából készíts „pókokat”: egy fél olíva a pók teste + vékonyra vágott olívaszeletek a lábak (oldalra elrendezve, 4-4 mindkét oldalon) Süsd 200 °C-os sütőben kb. 10-12 percig, míg a széle aranybarna nem lesz, a sajt pedig ráolvad.