Hogyan hat ki az önbizalomhiány a párkapcsolataidra, és mit tehetsz ellene?
2020-09-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Minden embernek vannak céljai és vágyai az élete különböző területein. A legtöbb felnőtt számára az egyik ilyen terület a párkapcsolat. Neked melyek a legnagyobb álmaid?

Szánj rá némi időt, és írd le, hogy számodra milyen lenne az ideális társ. Fogalmazd meg olyan aprólékosan, amennyire csak el tudod képzelni: milyen külső és belső adottságai legyenek, és hogyan teremtenétek meg közösen egy boldog párkapcsolatot.

Ha ezzel készen vagy, akkor merülj el kicsit a múltban. A korábbi partnereid beleillettek ebbe a képbe? Vagy újra és újra olyan párt választottál, aki képtelen volt megfelelni ezeknek az elvárásaidnak? Ezért aztán inkább mindig meggyőzted saját magad, hogy jó lesz így is, mert az életben úgysem lesz semmi tökéletes?

Ha a válaszod igen, akkor valószínűleg a legbelső korlátaid, a kishitűség és az önbizalomhiány eddig visszatartottak egy igazán boldog szerelemtől.

Miből eredhet az önbizalomhiányod?

A környezeted születésed pillanatától kezdve véleményekkel bombáz. Különösen a számodra fontos emberek (család, barátok, tanárok, munkatársak) üzeneteire figyelsz, amelyek alapján felépítesz egy képet önmagadról, és a lehetőségeidről, képességeidről. Ezek alapján választasz munkát, amely szerinted megfelel a korábbi tapasztalataidnak, és az önmagadba vetett hited szintjének.

És ugyanezek alapján választasz párt is. Ha a szüleid sosem éltek boldog szerelmi kapcsolatban, és inkább távolságtartóak voltak irányodban is, vagy elváltak, és az egyik fél otthagyta a gyerekeket, ez mind formálni fogja a Te elképzeléseidet is egy párkapcsolatról. A látottak alapján elkönyveled magadban, hogy ez a dolgok rendje, a szerelmek kihűlnek, a házastársak szétmennek, így meg sem próbálsz később tenni a benned élő minták ellen.

Ezt is olvasd el! - 6 káros szokás, amivel fel kell hagynod, hogy újra megtaláld a belső békéd

Hogyan ismerheted fel az önbizalomhiányt?

Az önkorlátozó belső hiedelmeidet felismerheted, ha végiggondolod, hogy miért is ragaszkodsz a bevált mintáidhoz, ahelyett, hogy valami újat kipróbálnál, vagy valamit másképp tennél. Az alábbi gondolatok jól mutatják az önbizalomhiányt:

- „Nem vagyok elég okos/gazdag/jó/vicces, hogy bárki is randizzon velem.”

- „Túlságosan leköt a munkám, így nincs időm ismerkedni.”

- „Engem senki nem szeret.”

- „Képtelen vagyok egy igazi párkapcsolatra.”

- „Mindenki elvált a családomban, biztosan el fogok én is.”

- „Mindig csalódás a vége, ha valakiben túlságosan megbízok.” 

Hogyan kerekedhetsz felül?

Az első és legfontosabb, hogy elfogadd az önbizalomhiányod létezését. Ehhez kérhetsz külső segítséget, egy szakember támogatásával könnyebben beazonosíthatod a benned élő mintákat, és azok eredetét.

Ezután pedig kövesd az alábbi módszereket, hogy átléphess a korlátaidon!

Állíts fel minicélokat, hogy megváltoztasd a hozzáállásodat!

Amikor változtatsz a gondolataidon, akkor másként fogsz viselkedni is. Kezdd kis, elérhető célkitűzésekkel, amelyek segítenek növelni az önbizalmadat. Ha például eddig nem mertél senkiben sem bízni, akkor minden nap keress valamit, amely bizonyítja, hogy igenis vannak körülötted olyan emberek, akiknek hihetsz.

Engedd el a múltat!

Bármi is történt a családodban a múltban, nem az határozza meg, hogy a jövőd hogyan fog alakulni. Lásd magad egy olyan párkapcsolatban, amelyre vágysz, és keresd ennek a lehetőségét.

Légy pozitív!

A kishitűség és az önbizalomhiány kéz a kézben jár. Találj minden nap valami pozitívumot önmagadban, akár vezess róla naplót is, és amikor érzed, hogy visszasüllyedsz, olvasd át újra meg újra a listádat a jó tulajdonságaidról.

Írj egy listát a hiedelmeidről is!

Az életed különböző területeivel kapcsolatban készíts egy számvetést a gondolataidról. Legyen az a karriered, az egészséged, a képzettséged, a párkapcsolatod vagy bármely olyan téma, amit fontosnak tartasz. Nézd végig, hogy ezeken a területeken a korlátozó vagy inkább az optimista hiedelmeid az uralkodók, és persze próbáld az utóbbiakat erősíteni.

A változás ugyanakkor nem lesz könnyű, csak az igazán elhivatottaknak sikerül. De, ha tényleg mást akarsz, akkor építs fel magadról egy új belső képet, amilyen lenni szeretnél, hogy a valóságban is olyanná válhass.