3 frissítő és egészséges fogás uborkából
Ki ne emlékezne azokra a nyári pillanatokra a gyerekkorunkból, amikor a Balaton partján ülve ettük a rántott húsos szendvicseket uborkával? Tény, hogy vannak ennél előkelőbb ételek, viszont a nyári hőségben mindig jól esett kis frissítő hatású csemege vagy kovászos ubi. Épp ezért hoztunk most 3 ízletes és üde uborkás receptet.
Hideg uborkaleves
HOZZÁVALÓK:
20 dkg kígyóuborka
20 dkg kovászos uborka
6 dl zöldségalaplé
4 szál újhagyma
2 dl tejföl
0,5 dl olaj
1 evőkanál vörösborecet
fél csokor tárkony
fél csokor petrezselyem
4 szelet kenyér
só, bors
ELKÉSZÍTÉS:
Az újhagymákat vágjuk karikákra, olajon pirítsuk világosra, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor magozzuk ki az uborkákat és aprítsuk fel. A feldarabolt uborkát, a hagymát, a zöldségalaplevet és a tejfölt pürésítsük össze, fűszerezzük sóval és borssal, majd kb. 2 órára tegyük be a hűtőbe. Miután letelt az idő, pirítsuk meg a 4 szelet kenyeret, aprítsuk fel a tárkonyt és a petrezselymet. A hideg levest szórjuk meg a fűszerekkel, és tálaljuk a megpirított kenyerekkel.
Uborkás-sonkás sajttekercs
HOZZÁVALÓK:
30 dkg sajt
12 dkg vaj
10 dkg krémsajt
1 evőkanál mustár
2 evőkanál majonéz (akár light)
2 db tojás
4 db kisebb savanyú uborka
fél csokor petrezselyem
15 dkg sonka
ELKÉSZÍTÉS:
Először olvasszuk fel gőz fölött a sajtot egy evőkanál vajjal, majd vékonyan kenjük rá egy alufóliára, és várjuk meg, míg kihűl. Ez idő alatt a maradék vajat keverjük össze a krémsajttal, a mustárral és a majonézzel. A 2 tojást főzzük keményre, szedjük le a héját és aprítsuk fel. Ha ezzel is elkészültünk, akkor keverjük hozzá a töltelékhez a korábban kis darabokra vágott uborkát, sonkát és petrezselymet. Ezt a mixet kenjük a korábban kihűtött sajtra, szorosan tekerjük fel, majd tegyük pár órára a hűtőbe, hogy jól megdermedjen.
Uborkás dinnyesaláta
HOZZÁVALÓK:
30 dkg salátauborka
1 db citrom
só, bors
6 evőkanál olívaolaj
fél csokor menta
4 szelet görögdinnye
10 dkg feta sajt
ELKÉSZÍTÉS:
Az uborkákat hosszában negyedeljük fel, távolítsuk el a magokat, majd szeleteljük fel. A megmosott citrom héját reszeljük le, és facsarjuk ki a levét. A feldarabolt uborkát tegyük egy nagy tálba, sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk rá a citromhéjat, locsoljuk meg az olívaolajjal, illetve a citrom levével. Ezt jól keverjük össze, majd 30 percig hagyjuk állni. A mentát vágjuk csíkokra és tegyük félre. A dinnye húsát kockázzuk fel. Adjuk az uborkás keverékhez, ezt jól forgassuk össze, morzsoljuk rá a fetát, illetve szórjuk meg a mentával.
Forrás: Activebeauty