3 frissítő és egészséges fogás uborkából
2020-09-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Ki ne emlékezne azokra a nyári pillanatokra a gyerekkorunkból, amikor a Balaton partján ülve ettük a rántott húsos szendvicseket uborkával? Tény, hogy vannak ennél előkelőbb ételek, viszont a nyári hőségben mindig jól esett kis frissítő hatású csemege vagy kovászos ubi. Épp ezért hoztunk most 3 ízletes és üde uborkás receptet.

 

Hideg uborkaleves

HOZZÁVALÓK:

20 dkg kígyóuborka

20 dkg kovászos uborka

6 dl zöldségalaplé

4 szál újhagyma

2 dl tejföl

0,5 dl olaj

1 evőkanál vörösborecet

fél csokor tárkony

fél csokor petrezselyem

4 szelet kenyér

só, bors

ELKÉSZÍTÉS:

Az újhagymákat vágjuk karikákra, olajon pirítsuk világosra, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor magozzuk ki az uborkákat és aprítsuk fel. A feldarabolt uborkát, a hagymát, a zöldségalaplevet és a tejfölt pürésítsük össze, fűszerezzük sóval és borssal, majd kb. 2 órára tegyük be a hűtőbe. Miután letelt az idő, pirítsuk meg a 4 szelet kenyeret, aprítsuk fel a tárkonyt és a petrezselymet. A hideg levest szórjuk meg a fűszerekkel, és tálaljuk a megpirított kenyerekkel.

 

Uborkás-sonkás sajttekercs

HOZZÁVALÓK:

30 dkg sajt

12 dkg vaj

10 dkg krémsajt

1 evőkanál mustár

2 evőkanál majonéz (akár light)

2 db tojás

4 db kisebb savanyú uborka

fél csokor petrezselyem

15 dkg sonka

ELKÉSZÍTÉS:

Először olvasszuk fel gőz fölött a sajtot egy evőkanál vajjal, majd vékonyan kenjük rá egy alufóliára, és várjuk meg, míg kihűl. Ez idő alatt a maradék vajat keverjük össze a krémsajttal, a mustárral és a majonézzel. A 2 tojást főzzük keményre, szedjük le a héját és aprítsuk fel. Ha ezzel is elkészültünk, akkor keverjük hozzá a töltelékhez a korábban kis darabokra vágott uborkát, sonkát és petrezselymet. Ezt a mixet kenjük a korábban kihűtött sajtra, szorosan tekerjük fel, majd tegyük pár órára a hűtőbe, hogy jól megdermedjen.

 

 

Uborkás dinnyesaláta

HOZZÁVALÓK:

30 dkg salátauborka

1 db citrom

só, bors

6 evőkanál olívaolaj

fél csokor menta

4 szelet görögdinnye

10 dkg feta sajt

ELKÉSZÍTÉS:

Az uborkákat hosszában negyedeljük fel, távolítsuk el a magokat, majd szeleteljük fel. A megmosott citrom héját reszeljük le, és facsarjuk ki a levét. A feldarabolt uborkát tegyük egy nagy tálba, sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk rá a citromhéjat, locsoljuk meg az olívaolajjal, illetve a citrom levével. Ezt jól keverjük össze, majd 30 percig hagyjuk állni. A mentát vágjuk csíkokra és tegyük félre. A dinnye húsát kockázzuk fel. Adjuk az uborkás keverékhez, ezt jól forgassuk össze, morzsoljuk rá a fetát, illetve szórjuk meg a mentával.

Forrás: Activebeauty