Házi pilota keksz
2024-09-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 45 darabhoz:

A tésztához:

-40 dkg liszt

-5 dkg kukoricaliszt (keményítő)

-25 dkg vaj

-15 dkg porcukor

-2 tojássárgája

-1 tk. vaníliapaszta

-1 ek. kakaó

A krémhez:

-15 dkg vaj

-2 csapott evőkanál holland kakaópor

-4 ek. mogyorókrém

-1 ek. rum vagy rumaroma ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverjük a keményítővel, a porcukorral, egy csipet sóval, és összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliát, és összegyúrjuk. (Ha nem állna össze, 1-2 ek. hideg vizet adhatunk hozzá.) A masszát elfelezzük, az egyik adagba beledolgozzuk a kakaóport.

A kétféle cipót fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Pihentetés után a tésztákat kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk, és 3 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, ízlés szerint keksznyomdával megdíszíthetjük, és 10-12 perc alatt megsütjük. A barna tésztát is hasonlóan készítjük el.

A krémhez a vajat habosra keverjük a kakaóporral, a mogyorókrémmel és a rummal. Fél órára hidegre tesszük. Amikor a kekszek kihűltek, a fehérekre 1-1 teáskanálnyi krémet kenünk, majd ráragasztjuk a barna párják. Hideg helyen tároljuk.