Házi pilota keksz
Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
A tésztához:
-40 dkg liszt
-5 dkg kukoricaliszt (keményítő)
-25 dkg vaj
-15 dkg porcukor
-2 tojássárgája
-1 tk. vaníliapaszta
-1 ek. kakaó
A krémhez:
-15 dkg vaj
-2 csapott evőkanál holland kakaópor
-4 ek. mogyorókrém
-1 ek. rum vagy rumaroma ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához a lisztet elkeverjük a keményítővel, a porcukorral, egy csipet sóval, és összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vaníliát, és összegyúrjuk. (Ha nem állna össze, 1-2 ek. hideg vizet adhatunk hozzá.) A masszát elfelezzük, az egyik adagba beledolgozzuk a kakaóport.
A kétféle cipót fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Pihentetés után a tésztákat kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk, és 3 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, ízlés szerint keksznyomdával megdíszíthetjük, és 10-12 perc alatt megsütjük. A barna tésztát is hasonlóan készítjük el.
A krémhez a vajat habosra keverjük a kakaóporral, a mogyorókrémmel és a rummal. Fél órára hidegre tesszük. Amikor a kekszek kihűltek, a fehérekre 1-1 teáskanálnyi krémet kenünk, majd ráragasztjuk a barna párják. Hideg helyen tároljuk.