Francia pezsgőtorta
2024-03-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

-3 bögre liszt (40 dkg)

-1 tasak sütőpor

-1 bögre lágy vaj (22,5 dkg)

-2 bögre porcukor (40 dkg)

-6 tojásfehérje

-2 bögre pezsgő (5 dl)

-3 ek. narancslikőr/narancslé

A krémhez:

-4 tojásfehérje

-1 1/4 bögre cukor (25 dkg)

-1 1/3 bögre vaj (28 dkg)

-6 ek. narancslikőr/narancslé

-arany és ezüst cukorgolyók a díszítéshez

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm-es kapcsos tortaformát, és kibéleljük sütőpapírral. Keverőtálban szórjuk a lisztet, a sütőport, csipetnyi sót, és alaposan összekeverjük. A vajat a porcukorral levegősre verjük (5-7 perc), egyenként hozzáadjuk a tojásfehérjéket, jól eldolgozzuk.

Felváltva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a pezsgőt 3-3 részletben. Kezdjük és fejezzük be a szárazanyaggal. A tésztát a tortaformába öntjük, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta megfelelően átsült-e. Hagyjuk kihűlni.

Amikor teljesen kihűlt a torta, vízszintesen 3 egyforma lapra vágjuk, majd fogpiszkálóval lyukakat szúrunk a tetejébe, és egy ecsettel rákenjük a narancslikőrt, hogy azt magába szívja a tészta. Folpackba csomagoljuk, hogy ne száradjon ki, és egy éjszakát hagyjuk a hűtőben pihenni.

A vajkrémhez a tojásfehérjéket a cukorral vízgőz felett kézi habverővel keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezután a gőzről levéve gépi habverővel folytatjuk a keverést, amíg a hab teljesen megkeményedik, és szobahőmérsékletűre hűl (kb. 8 perc).

Ekkor a habverőt a legkisebb fokozatra állítjuk, és 2 evőkanalanként hozzáadagoljuk a puha vajat. (Ha a krém folyósnak, vagy csomósnak tűnik, emelhetünk a habverő fokozatán, mind addig, amíg újra sűrű és selymes lesz.) A legvégén hozzácsurgatjuk a narancslikőrt.

Összerakjuk a tortát, ehhez a rétegeket megkenjük krémmel, illetve a tortát be is vonjuk vele. Alaposan behűtjük, hogy szeletelhetőre dermedjen. Cukorgyöngyökkel megszórva tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: másnap