Mikor mondjam meg neki, hogy nem szeretnék gyereket?
2024-03-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Amikor megismerkedünk valakivel, akkor a kapcsolat elején általában csak a szép dolgokat látjuk, a felhők fölött röpködünk, és úgy érezzük, hogy minden tökéletes. Ezt az idillt azonban némiképp beárnyékolhatja egy-egy olyan jövőre vonatkozó elhatározásunk, vagy szilárd döntésünk, amely bizony az aktuális társunk életére is hatással lehet. Ilyen egy korábban eltervezett költözés, vagy ami talán még fontosabb, a családalapítás kérdése.

Főként a nőknél nehéz ügy a gyerekvállalás téma, különösen akkor, ha úgy érzik, hogy sosem szeretnének szülni. Természetesen sok tényező állhat egy ilyen döntés hátterében, az egészségügyi esetektől kezdve a lelki, életvitelbéli, vagy akár anyagi megfontolásokig. Mondhatnánk, hogy mindenkinek szíve joga ezt eldönteni, de egy épp csak alakuló párkapcsolatban megbeszélni egy ilyen horderejű témát sosem könnyű.

Bár nincs két egyforma eset, megpróbáltunk néhány általánosan igaz tanácsot összegyűjteni, hogy támpontként szolgáljanak bárki számára.


Ne várj sokáig a téma előhozatalával.

Bármennyire is nehéz egy ilyen döntés megosztása a másik féllel, hiszen akaratlanul is befolyásolja az ő életét, jövőjét is, mégis annál jobb, minél előbb teszed meg. A kapcsolat korai szakaszában talán még nem alakult ki olyan mély érzelmi kötelék, amely sokkal nehezebbé tenné ezt a beszélgetést.

Több, hosszú távra vonatkozó, komolyabb témával együtt vedd elő.

Vannak olyan mélyebb, nagyobb horderejű kérdések, amelyek meghatározóak egy kapcsolatban, és amelyekben fontos a közeli álláspont, illetve egyetértés. Legyen szó politikáról, vallási hovatartozásról, pénzügyekről, mind olyan terület, amely egy komolyabb beszélgetés része kell legyen, viszonylag hamar egy kapcsolatban, hiszen az éles ellentétek bármelyik ügyben, esetleg értékrendben, világnézetben nagyban megnehezítik, sőt akár el is lehetetlenítik két ember együttélését. Egy ilyen beszélgetés során érdemes elővenni a családalapítási, vagy nem alapítási elképzeléseidet is, és hagyni lehetőséget a partnernek arra, hogy amennyiben a döntéseddel nem tud azonosulni, és elfogadhatatlannak tartja, akkor átgondolhassa, hogy melletted marad-e.

Ne érezz bűntudatot.

Nem szégyen és nem is kell bűntudatot érezned amiatt, hogy nem vágysz gyerekre. Minden embernek megvannak a saját elképzelései és céljai az életben, és fontos, hogy ezeket tiszteletben tartsátok egymás iránt.

Legyen az őszinte kommunikáció az alapja a kapcsolatotoknak.

Ahhoz, hogy egy tartós és egészséges kapcsolatot alakíts ki valakivel, elengedhetetlen az őszinteség és nyitottság. Ha nem akarsz gyereket, akkor nyíltan vállald fel, és tarts ki a döntésed mellett mindaddig, amíg így érzed számodra jónak. Ne hagyd, hogy el akarjon ettől bárki téríteni, hiszen külső nyomásra nem szabad meghozni egy ilyen vállalást. Ha már az elejétől fogva őszinte vagy, akkor számtalan későbbi félreértés, sértettség és csalódottság elkerülhető.

Olyan partnert keress, akivel hasonló elveket képviseltek.

Próbálkozhatsz olyan kapcsolatokkal, ahol a párod más nézőponton van családalapítás ügyben, de hosszú távon valószínűleg egyik sem fog vezetni sehová. Sajnos a kezdeti rózsaszín köd hamar elillan egy szerelemből, és vannak konfliktushelyzetek, amelyekben nem segít az erős érzelem. Ha valaki álma, hogy gyerekei, unokái legyenek, azt nem fogja vigasztalni egy olyan élet, amelyben szabadon élhet a párjával, utazgathat, elérheti a karriercéljait, mert végül mégis csak ürességet érez majd és hiányt.

 

Alapvető tény, hogy bármely párkapcsolat fenntartásához elengedhetetlen az őszinte kommunikáció, és azt is figyelembe kell venni, hogy ki milyen célokkal vág neki az életnek. A hasonló értékrend és gondolkodás segíthet átlendülni a kisebb volumenű konfliktusokon, de érdemes ezeket a komolyabb kérdéseket minél hamarabb tisztázni, hogy ki ki eldönthesse, maradni akar-e egy olyan kapcsolatban, ahol nagyobb kompromisszumokat kellene meghoznia.

 

Ez is érdekelhet! - Gyermekvállalás és párkapcsolat – 5 kihívás, amire fel kell készülj!