Főzés előtt ezért ne mosd meg a húst
A nyers hús sok baktériumot tartalmaz, ezért elővigyázatosan kell feldolgozni.
A főzés előtti húsmosás szokása az E. coli kólibaktérium terjedéséhez a konyhában, figyelmeztet Ljudmila Szuhorukova gasztroenterológus.
„A húst nem szabad főzés előtt megmosni, mert ez hozzájárul a konyhai felület mikrobiális szennyeződéséhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mosott húsból készült ételekben több a baktérium” – mondta a szakértő.
A marhahús E. coli, a baromfihúsban pedig szalmonella és campylobacter található. A nyers húskészítmények staphylococcust és lisztériát tartalmazhatnak.
Dr. Sukhorukova azt tanácsolja, hogy a hús megmosása helyett a nyers termék kezelése előtt és után alaposabban – legalább 20 másodpercig – mossunk kezet szappannal. És még valami: használj külön kést és vágódeszkát a húshoz
A nyers hús olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyeket csak főzéssel lehet eltávolítani. A vágott húsnak teljesen át kell főnie.
A fehér húst és a sertéshúst is teljesen átsütve vagy főzve kell készre sütni.
Az alul sütött steakek kedvelői legyenek óvatosak. Ennek az ételnek az elkészítésekor a külseje megsül, és elméletileg a magas hőmérséklet hatására a mikroorganizmusok elpusztulnak belül. A biztonság kedvéért a steak közepét legalább három percig 62 °C-ra kell melegíteni – írja a Current.