Fehér kenyér recept
2023-03-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-650 g búzafinomliszt

-1 ek. (20 g) búzasikér – elhagyható, ha jó minőségű a lisztünk

-2-3 tk. (10-15 g) só

-25 g (fél kocka) friss élesztő

-3,5 dl (350 g) víz

-3 ek. (30 g) olaj

Recept:

Belemérjük egy edénybe a lisztet, amibe belekeverjük a sót és a búzasikért. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt. A vizet kézmelegre melegítjük és ráöntjük az élesztőre. Várunk pár percet, hogy felfusson az élesztő, majd belemérjük az olajat is. Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és hagyjuk kelni 20 percig, ekkor kicsit átgyúrjuk, és ismét hagyjuk 20 percig kelni. Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra. Jöhet a vekni formázása. Egy fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel, de azért adjunk feszességet a tésztának. Ezután megint nincs dolgunk egy darabig, mert kelni hagyjuk legalább 20 percig. Ha hűvös van a lakásban, akkor ez akár jóval több is lehet. Duplájára kell, hogy növekedjen.

Háromféle módon süthetjük:

Szilikonos sütőpapírral leterített tepsin

250 oC-ra előmelegítve, alsó-felső sütési módban, 230 oC-on kb. 50 percig gőzzel telített sütőtérben sütjük.

Fedeles kacsasütőben (42 cm, 6 liter feletti)

Itt is érdemes alulra szilikonos sütőpapírt teríteni. 250 oC-ra előmelegítve a sütőt alsó-felső sütési módban, 250 oC-on 20 percig, majd 230 oC-on 20 percig, végül fedő nélkül kb. 10 percig sütjük.

Öntöttvas edényben

Az edény formájától függően veknit vagy cipót formázunk és sütőpapíron kelesztjük a kenyeret. Bemelegítjük a sütőt 230 oC-ra alsó-felső sütési módban úgy, hogy a vasedényt is berakjuk a fedő nélkül. A sütőpapírt fogva egy gyors mozdulattal beleemeljük a forró vasba a kenyeret, majd rárakjuk a fedőt. 230 oC-on 40 percig sütjük, majd végül fedő nélkül kb. 10 percig.

Amíg kel a tészta, bemelegítjük a sütőt alsó-felső sütési módban a fent megadott hőfokra. Lespricceljük vízzel a megkelt kenyeret, és egy nagyon éles késsel vagy pengével tetszés szerint bevágjuk. Ezután mehet a sütőbe sülni, minden esetben addig, amíg szép barnára meg nem pirul, kb. 50 percig. Kivesszük, lespricceljük hideg vízzel és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen becserepesedjen a felülete.