18 módszer, amellyel javíthatsz a kommunikáción a párkapcsolatodban
2023-03-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Minden emberi kapcsolat alapja a kommunikáció. Ezt a mondatot talán már mindenki kívülről fújja, de lássuk be, mégsem vagyunk benne jók. Pedig a párbeszéd az, ami eldöntheti két ember jövőjét, hogy szakítás vagy békülés, hogy csalódás vagy boldogság lesz a vége.

Sajnos a hatékony kommunikációt nem tanítják az iskolában, és sokan a saját családjukban sem látnak követendő, jó mintákat.

Ha Te is hátrányból indulsz, akkor sincs okod elkeseredésre, hiszen számtalan módszer és eszköz adott, hogy javíts a kapcsolatodon. A lényeg a folyamatos gyakorlás, a türelem, és persze, hogy mindketten akarjátok a változást.

 

1. Alkossátok meg a saját szabályaitokat. Elsőre talán nehéznek tűnik, és fogalmatok sem lesz, hogy kezdjetek bele, de ha már elindul egy beszélgetés róla, azzal is egyre közelebb kerültök a megoldáshoz.

2. Csak akkor kezdjetek bele komolyabb beszélgetésbe, ha mindketten megfelelő lelkiállapotban és hangulatban vagytok.

3. Heti egy estére tegyétek félre az összes elektronikai kütyüt, ezzel végre csak egymásra koncentrálhattok.

4. Ha úgy érzed, hogy a párod valamivel megbántott, kérd a bocsánatkérését, miért ne kezdeményezhetnéd Te?

5. Ne akarj a másik fejében olvasni, és ne várd el a párodtól sem, hogy kitalálja a gondolataidat. A Te felelősséged elmondani neki, hogy mire vágysz igazán, és mit vársz el tőle.

6. Azokat a bizonyos romboló szavakat (elválok, elhagylak, befejeztem, stb.) hagyd ki minden vitából, mert csak elrontasz mindent, és esélyt sem adsz a békülésre.

7. Ha a párod tesz egy őszinte kísérletet a kapcsolatotok megmentésére, akkor próbálj Te is egy lépéssel közelebb kerülni hozzá.

8. Panaszkodás helyett inkább őszintén mondd el, hogy mi a gondod, és mit javasolsz, hogyan tudnátok változtatni a kialakult problémás helyzeten.

9. Tartsd féken az érzelmeidet, tanuld meg, hogyan kell visszafognod magad például egy hevesebb vita során.

10. Minden energiáddal önmagadra, a saját fejlődésedre koncentrálj, hiszen másokat úgyis képtelen vagy megváltoztatni.
Ez is érdekelhet! - Mire utal, ha a párod folyamatosan a szavadba vág?

11. Tiszteld a párod és a kapcsolatotokat.

12. Akkor is legyél kedves, ha a partnered nem az. Még egy fájdalmas pillanatban is lehetsz Te az, aki a békülést kezdeményezi, ezzel jobb belátásra bírva a párját.

13. Tanuld meg, hogy nem minden rólad szól, és nem kell mindent személyed elleni támadásként értelmezni. A párodnak is lehet rossz napja, ami végül rajtad csattan, akarata ellenére.

14. Legyél rugalmas a problémamegoldás során, és maradj nyitott minden lehetőségre. Enélkül sosem lesz elég hatékony a párkapcsolatodban a kommunikáció, mert a saját elképzeléseidhez és előítéleteidhez ragaszkodva nem fogod meghallani a párod ellenérveit, és javaslatait.

15. Egy vita során maradj az aktuális problémánál, és ne vágj ezeréves sérelmeket a másik fejéhez, mert azzal nem oldasz meg semmit.

16. Mindig magadról beszélj, első szám egyes személyben (én úgy érzem). Ha már az elején a párod hibáit sorolod, akkor azt személyes támadásként fogja megélni, és esély sem lesz békés beszélgetésre.

17. Vesd be az 5:1-hez arányt. Azaz minden negatív megjegyzéssel állíts szembe 5 pozitív dolgot.

18. Ne félj bevetni egy kis humort. Ezzel minden helyzetben enyhítheted a feszültséget. És ne feledd, azért vagytok itt, hogy egymás kritizálása helyett a beszélgetéssel javítsatok a kapcsolatotokon és közelebb kerülhessetek egymáshoz.