Mire utal, ha a párod folyamatosan a szavadba vág?
2022-09-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Azt már gyerekként megtanuljuk, hogy nem illik a másik szavába vágni. De miért van az, hogy sokan ezt az alapvető illemszabályt gyakorta figyelmen kívül hagyják? Csak kevés annál frusztrálóbb dolog van, mint amikor valaki állandóan megzavar a mondandód közepette, és ezzel lényegében ellehetetleníti a beszélgetést.

4 fontos oka lehet ennek a kellemetlen viselkedésnek, és sajnos egyik sem vetít előre pozitív jövőt egy lehetséges párkapcsolatnak.

1. ok: Szorongás

A legtöbb férfi és nő kellemetlen viselkedése általában a belső szorongásaikra vezethető vissza. A saját vívódásaik negatívan hatnak ki az emberi kapcsolataikra, a munkahelyi teljesítményükre, és általában az egész életükre. Amikor valaki folyamatosan a másik szavába vág, azzal azt az üzenetet sugallja kifelé, hogy több lehetőséget kér arra, hogy ő vehesse át a szót, mert hallatni akarja a hangját. Sokan már a gyerekkorukból hozzák ezeket a pszichés problémákat, mert esetleg a szüleik nem törődtek velük, vagy nem úgy, ahogy ők igényelték volna. Ezért felnőttként most kompenzálni próbálnak, és így harcolnak mások figyelméért.

2. ok: Egoizmus és önzés

Ez a mögöttes ok nem sok magyarázatra szorul. Mások folyamatos megzavarása egy önző viselkedés, és azt sugallja, hogy az illető okosabbnak és jobbnak gondolja magát a beszélgetőpartnerétől, vagy akár az egész jelenlévő társaság összes tagjánál. Csak kevesek képesek egy ilyen emberrel szoros párkapcsolatot kialakítani, ezért jobb időben felismerni az ilyen embert, és messziről elkerülni.

3. ok: Szociális tudatlanság

Vannak olyan emberek is, akik egyszerűen nem tanulták meg a szociális viselkedés alapjait, amely szerint egy párbeszéd attól működik, hogy mindkét fél elmondhatja a véleményét. Ők azok, akik nem rossz szándékból, pusztán az impulzív személyiségüknek köszönhetően teszik lehetetlenné a beszélgetést.

Ez is érdekelhet! - Az önértékelési zavarok 7 típusa, amit senki nem vesz elég komolyan

4. ok: Agresszió

A fenti szó alatt szinte egyből testi fenyítés és bántalmazás jelenik meg a lelki szemeink előtt, holott a valóságban a legtöbb agresszív ember kívülről nem tűnik annak. Egy ilyen személyiség nem bírja elviselni, ha nem ő a domináns, ezért szemrebbenés nélkül a másik szavába vág, csakhogy éreztesse fölényét vele szemben. Számára csak az ő hangja számít, és ugyanezt elvárja a beszélgetőtársától is.

Ha egy randevú során bármelyik fenti típussal találkozol, akkor nem a Te dolgod, hogy felhívd erre az illető figyelmét, vagy akár segíteni akarj rajta. Persze megteheted, de helyette még időben felállhatsz, és kereshetsz mást, aki egyenlő félként tekint Rád, és Téged is meghallgat.