Ezért tesz mindenkit kicsit „őrültté” a szerelem!
2021-06-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

„Szerelemben és háborúban mindent szabad.” Ki ne hallotta volna már ezt az elhíresült mondást. De mit is jelent ez? Pusztán annyit, hogy váratlan és szélsőséges körülmények között gyakran hozunk meggondolatlan és bolondnak tűnő döntéseket. Egy szerelem és egy háború pedig meglehetősen szenvedélyes ügy, amely teljesen kifordíthat bárkit a valódi önmagából.

Amikor megismerkedsz valakivel, aki szimpatikus számodra, teljesen egy hullámhosszra kerültök már az első percekben, olyankor szikrázik körülöttetek a levegő, a fellegek közt érzed magad, és valószínűleg a gyomrod is összeszorul az izgatottságtól. Ez a fajta felfokozott láz az, ami őrültté teszi az embereket. De nem csupán ennyiről van szó. Ugyancsak hat ránk a félelem az ismeretlentől. Egy idegen ember, akivel alig pár napja találkoztunk először, még fehér lap előttünk, nem ismerjük a tulajdonságait, a viselkedését, a reakcióit.

Egy kapcsolat elején sokkal intenzívebb érzelmi viharokat élünk át, mert szeretnénk, ha az elvárásaink és vágyaink teljesülnének. Egy új kapcsolat várható alakulására és a másik fél irántunk tanúsított érzéseire azonban nem igazán van ráhatásunk, amely extrém magas szorongáshoz vezethet. Próbálod megfejteni a partnered gondolatait, megnyilvánulásait, elemezgeted a tőle érkező jeleket, de általában csak sötétben tapogatózól. Pontosan ez a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság vezet az őrült tettekhez, és az önmagaddal ellentétes viselkedéshez.

Miként nyilvánulhat ez meg?

Például folyamatosan a telefonodat és a közösségi média értesítéseidet ellenőrzöd. Reggeltől estig analizálsz, és különféle forgatókönyveket, akár összeesküvés elméleteket gyártasz.

„Túl hamar írtam neki?”

„Vajon tetszem neki? Biztosan nem tetszem neki!”

„Miért mondta, hogy csak két nap múlva ér rá?”

„Biztos rosszat mondtam, és azért nem akar találkozni velem!”

Minél inkább belemélyedsz egy fentihez hasonló párbeszédbe önmagaddal, annál lentebbre fogsz süllyedni egy már-már veszélyes zónába, amely káros hatással lesz Rád és az önbizalmadra, önbecsülésedre nézve. Ezek a zavaros gondolatok és a felkavart érzelmek minden embert kicsit megbolondítanak.

Ezt is olvasd el! - Nem hiszel magadban? Veszélyben az emberi kapcsolataid!

Mikor veszélyes?

Amikor túl sok irracionális gondolat kering a fejedben, amelyeket nem tudsz lecsillapítani, az odáig vezethet, hogy elveszíted a kontrollt. Tökéletesen meggyőzöd magad arról, hogy a kiszemelt partner, vágyaid középpontja, nem érez úgy irántad, ahogyan Te szeretnéd. Ezért eldöntöd, hogy nem küzdesz érte, mivel úgy sincs semmi értelme. De ez őrültség. Nem láthatunk bele egy másik ember fejébe és szívébe. Nem tudhatjuk előre biztosan, hogy miként vélekedik rólunk, amíg ő maga el nem mondja. Az ilyen hamis feltételezések sajnos már akkor szakításra ítélnek egy kapcsolatot, amikor még el sem kezdődött.

Ezek a tévhitek tökéletesen rossz vágányra terelhetnek, és egy boldog párkapcsolat helyett egyedüllétre ítélnek. Hogy ezt elkerüld, jobb, ha elfogadod, hogy egy ismeretlen ember mindig kiszámíthatatlan, egy kapcsolat alakulása pedig mindig megjósolhatatlan. Talán félelmetesnek hangzik, de ezt a kockázatot vállalnod kell az igazi boldogság megtalálásáért. A szerelemtől mindenki kicsit megőrül, de mégis sokkal gazdagabb élethez vezet, mint amit korábban megtapasztalhattál.