Ezt tedd a teraszra gyepszőnyeg helyett!
2021-06-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nem rossz dolog a gyepszőnyeg, de igazából nem minden teraszra illik. Helyette más megoldást is választhatunk.

A gyepszőnyeggel alapvetően semmi baj nincsen: ha messziről nézzük, kifejezetten szép, ha műanyagból van, akkor a bogarakat sem vonzza és ülhetünk rajta anélkül, hogy aggódnunk kéne, hogy mi kúszik be a ruhánk alá. Nagyjából minden illik hozzá, talán a fehér kültéri kanapét leszámítva, de hát azzal úgysem túl sokan rendelkezünk.

A gyepszőnyeg gyengéje

Az egyetlen baj a gyepszőnyeggel az, hogy az nem egy kis darabka rét, amit felvihetünk az erkélyre vagy a teraszra, hanem egy szőnyeg. Így viszont valamilyen módon csalás és ámítás, akárcsak a márványmintás linóleum volt a hatvanas években. Nem mintha annak ne lett volna meg az előnye, mindenki tudja, hogy azt mennyivel könnyebb tisztítani, mint mondjuk egy hajópadlót. Minden esetre a gyepszőnyeg se nem fű, sem virágos rét, hanem egy pótlék, így igazából sportlétesítményekben és középkategóriás éttermekben van igazán jó helyen.

Rongyszőnyegek

Mivel a rongyszőnyegek nem drágák és még mosni is lehet őket, ezeket bátran rakhatjuk az erkélyre. Az erősebb színek, főleg a neonszínek gyorsan kopnak, mind a napfénytől, mind a mosástól, de ez nem baj: egy szezonra megéri beruházni egy-két darabra. A lakberendezési áruházakban általában lehet többféle méretet kapni, de az sem baj, ha több kisebbet veszünk és ezek valamelyest átfedik egymást.Díszpárnák

Ha azt szeretnénk, hogy a kényelem és a luxus érzete vegyen körbe minket az erkélyen vagy a teraszon is, tegyünk a földre nagyobb méretű díszpárnákat. A legjobb trükk, ha alulra kültérieket, míg a tetejére beltérit helyezünk. Így csak az koszolódik hamar, amit úgyis bármikor ki lehet mosni, cserébe viszont ha leülünk, vagy neadjisten lefekszünk, puha anyaggal érintkezik a testünk.Fa- és műanyag padlók

Persze az nem ideális, ha a kis textiljeinket a rideg betonra tesszük, pedig nem egy lakásban van csak sima beton az erkélyen. A legköltséghatékonyabb persze valamilyen kültéri járólappal burkolni a padlót, ugyanakkor ez a legkevésbé hívogató.

Mivel az erkélyek esetében szinte sosem hatalmas felületekről beszélünk, érdemes csináltatni akár egy kültéri hajópadlót, akár valami parkettaszerűt. Ha pedig kevésbé vagyunk fapártiak, a most nagyon divatos műanyagburkolat is számításba jöhet. Ennek az a hátránya viszont, hogy néhány éven belül szinte biztos, hogy nagyon elavultnak fog hatni.

Forrás: Lakáskultúra