Nem hiszel magadban? Veszélyben az emberi kapcsolataid!
2021-06-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy ideális világban Te és a hozzád közel álló emberek azonos hullámhosszon lennétek. Teljes összhangban élnétek, hasonló értékrendet követnétek, és közös lenne az érdeklődési körötök is. De abban a pillanatban, amikor Te alábecsülöd a képességeidet, és önértékelési zavarokkal küzdesz, akkor felborul az egyensúly, és negatív hatással lesz az emberi kapcsolataidra is.

Honnan tudhatod, hogy nincs egyensúlyban az önértékelésed?

Érezted már azt, hogy a körülötted lévő emberek lebecsülnek Téged, és nem hiszik, hogy el fogod érni a céljaidat? Zavarba jössz egy bóktól, vagy olyan dolgokért kérsz bocsánatot, amiért mások sosem szoktak? Esetleg képtelen vagy belenézni egy másik ember szemébe beszélgetés közben, mert rosszul érzed magad, ha a figyelem Rád irányul? Ez mind az alacsony önértékelés jele. De van egy jó hírünk! Egy kis odafigyeléssel és gyakorlással felülemelkedhetsz ezeken a problémákon, és helyreállíthatod az egészséges önbizalomszintedet.

Hogyan nyilvánul meg az önbizalomhiány az emberi kapcsolataidban, és mit tehetsz ellene? Olvasd el a folytatásban!

Túlzott ragaszkodás

Az alacsony önértékelés kihat arra, ahogyan viselkedsz a körülötted lévő emberekkel, és akár a kapcsolatok megszakadását is előidézheti. Ha ugyanis túlságosan ragaszkodóvá válsz, és betegesen kötődsz másokhoz, mert félsz attól, hogy egyedül képtelen lennél megoldani valamit, elmenni egy programra, vagy úgy általában élni, azzal elriaszthatod a hozzád legközelebb álló barátaidat, és a partneredet is. Hasonló eredményre vezet a féltékenykedés is. Jó dolog, ha van egy párod, vagy egy legjobb barátod, mégsem sajátíthatod ki magadnak. Inkább tanulj az ismerőseidtől, vedd át az ő erősségeiket, és támogasd meg ezzel a saját önbizalmad.

Senki nem akar velem lenni!

Ha nem hiszel magadban, akkor úgy érzed, hogy az egész világ ellened van, és senki nincs, aki melléd állna. Az igazság az, hogy ez csak a Te gondolataidban van így, és Te vagy az egyetlen, aki megakadályozza, hogy barátaid, vagy akár társad legyen. Vállalj némi kockázatot, és hívd el egy kávéra egy ismerősöd. Ki tudja, talán életre szóló barátsággá fejlődik néhány beszélgetés után a kapcsolatotok. De ehhez Neked is oda kell tenned magad, kilépni a négy fal közül, és ismerkedni.

Mérgező kapcsolatok

Sajnos egy alacsony önértékelésű embert könnyebb kihasználni, és ezt sokan meg is teszik. Ha nem hiszel magadban, akkor akaratlanul is felkínálkozol olyanoknak, akik nem fognak tisztelni. Ha pedig csak ilyen emberek vesznek körül, egy idő után egyre mélyebbre fogsz süllyedni, és a pozitív gondolatokat már hírből sem ismered majd. Ne hagyd, hogy idáig fajuljon a helyzet!

Ezt is olvasd el! - Hogyan építsd fel az önbizalmadat lépésről lépésre?

Tanulj meg kommunikálni!

Minél kevésbé van önbizalmad, annál fontosabb, hogy képezd magad. Tanulj meg megnyílni mások előtt, hogy miként fejezheted ki az érzelmeidet és a gondolataidat. Meg kell tudnod különböztetni, hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami nem. Ez utóbbiakat pedig egyszerűen el kell engedned. Ha többet gyakorlod, akkor egyre pozitívabb lesz a fejedben megszülető minden gondolat, amely elengedhetetlen egy egészséges élethez.

Vigyázz, nehogy visszaess!

Nemcsak Te vagy az egyetlen, aki önértékelési zavarokkal küzd. Ha egy olyan helyen vagy, ahol biztonságban érzed magad, és pozitív kisugárzás vesz körül, akkor tartsd magad távol azoktól az emberektől, akik hozzád hasonló problémáktól szenvednek. Inkább legyél megértő, és támogasd őket. Mutasd meg nekik, hogyan lehetnek optimisták, bátrabbak, és miként győzhetik le a kishitűséget. Minden alkalommal, amikor egy másik embernek segítesz, még inkább megerősödik a Te saját hited, és egyúttal akár egy jó barátra is lelhetsz a személyében.