Sütőtökös hummusz
Hozzávalók:
-40 dkg főtt csicseriborsó (vagy 1 konzerv, lecsepegtetve)
-20 dkg sült sütőtök (pürésítve)
-3 evőkanál tahini (szezámpaszta)
-2 evőkanál citromlé
-1 gerezd fokhagyma
-3 evőkanál olívaolaj (+ a tálaláshoz)
-1/2 teáskanál őrölt rómaikömény
-1/2 teáskanál só
-1–2 evőkanál hideg víz (ha szükséges a krémes állaghoz)
A tálaláshoz:
-lilahagymakarikák
-főtt csicseriborsó szemek
-olívaolaj
-csipet chilipehely vagy füstölt paprika
Elkészítés:
A sült sütőtököt, a csicseriborsót, a tahinit, a citromlevet, az olajban megfuttatott, pirított fokhagymát, az olívaolajat és a fűszereket egy aprítógépbe tesszük, majd sima, selymes állagúra turmixoljuk.
Ha túl sűrű lenne, fokozatosan adagolunk hozzá hideg vizet, amíg elérjük a megfelelően krémes textúrát. Kóstolás után ízlés szerint még sózhatjuk vagy citromlével frissíthetjük.
A hummuszt tálba kanalazzuk, a tetejét meglocsoljuk kevés olívaolajjal, megszórjuk chilipehellyel, és lilahagymakarikákkal, valamint néhány szem főtt csicseriborsóval díszítjük.
Tipp: Ha különlegesebb ízvilágra vágyunk, keverjünk a hummuszhoz egy kevés curryport vagy füstölt paprikát – így izgalmas, melegebb tónust kap. De akár édes irányba is elvihetjük: egy kevés juharsziruppal és fahéjjal fűszerezve remek krém lesz reggelire, például sült almával a tetején.
