Ezért fontos, hogy gyakran cserélj profilképet
2024-06-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

Az első benyomás rendkívül fontos, főleg online társkeresésnél, ahol a profilképünk az első, amit a potenciális partnerek meglátnak. Ezért sem mindegy, milyen képet választunk, és időnként érdemes változtatni rajta. De nem csak a kinézet számít, hanem a kép hangulata is.

 

Képzeld el, ha mindig ugyanazt a szelfit használod, ahol a legjobb formádat hozod – az nem biztos, hogy mindenki számára vonzó lesz. A bombázó imidzs például nem biztos, hogy az intellektuális típusokat fogja bevonzani. Ha viszont van egy sportos, egy sütisütős és egy akadémiai székfoglalón készült képed is, akkor szélesebb körben lehetsz érdekes.

Férfiakra ugyanez igaz: ne ragaszkodj egyetlen stílushoz! A sportos kép mellett nyugodtan lehet egy karrierista fotó is. Csak figyelj arra, hogy ne tűnj csalódottnak vagy fáradtnak. És ha valaki szeret a menő autójával pózolni (ez mondjuk kevésbé javasolt), jobban teszi, ha váltogatja egy más hobbit bemutató fotóval, így kiegyensúlyozottabb képet nyújthat magáról a külvilág felé.

Az online társkeresésben az első benyomás sokszor a feltöltött kép alapján alakul ki. De mi van akkor, ha nincs fotód? Néha ez is bejöhet, mert így a szövegeddel kelthetsz jó benyomást. Egy frappáns bemutatkozás sokszor hatásosabb lehet, mint egy tökéletesre retusált fotó.

De az első benyomás fontossága nem csak az online társkeresésre igaz. A való életben is folyamatosan ítélkezünk, amikor idegenekkel találkozunk. A városi környezetben ez állandóan megtörténik, míg egy kisebb településen ritkább az ilyen helyzet. Ott inkább a hírnév számít, nem az első benyomás.

De ha már randizás. Mit tudsz megállapítani valakiről egy rövid beszélgetés alapján? Az első öt másodpercben kiderülhet, hogy valaki extrovertált, lelkiismeretes-e, mennyire intelligens, és van-e valamilyen negatív érzelmi reakciója. Pár másodperc után már az is kiderül, mennyire nyitott, kellemes ember, vajon neurotikus-e, és van-e pozitív érzelmi reakciója. Ezeket az információkat gyakran nem is tudatosítjuk, csak a pszichológusok elemzik részletesen.

Egy bulin, ha 30 percig beszélgetsz valakivel, állítólag a lényegi információ a 15. percben derül ki. Ez persze eléggé esetleges, de mégis érdekes megfigyelés.

Az első benyomást a környezeti hatások is befolyásolják. Ha például valaki egy forró kávét tart a kezében, barátságosabbnak tűnik, mint aki egy jeges kólát iszik. Ha rendetlen környezetben látod először az illetőt, lehet, hogy lazának erkölcsűnek fog tűnni számodra.

Ezek mind jó példák arra, hogy mennyi minden befolyásolhatja az első benyomást. Ha tudatosítjuk magunkban a fenti tényezőket, talán kevésbé leszünk kitéve téves ítéleteinknek, és átgondoltabban alakíthatjuk a rólunk kialakult képet.

 

Kísérletek is bizonyítják, hogy minél régebben ismerünk valakit, annál kevésbé számít az első benyomás. De ha eleve rossz benyomást keltünk, lehet, hogy nem is lesz esélyünk jobban megismerni egymást.

Ez is érdekelhet! - 7 fotó, amit szabad és 6, amit sose használj a társkereső profilodban