Ezeket az élelmiszereket kerüld el, ha puffadsz
2024-07-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Néha nem árt a mérsékletes táplálkozás.

Túlzásba esni szinte minden étellel lehet. Úgyhogy ideje átfutni az egészséges, de hizlaló élelmiszerek listáját, amiből érdemes mértéket tartani.

Sajt

A sajt általánosságban véve egy egészséges zsírforrás, és sok létfontosságú tápanyagot tartalmaz. Így örvendetes, ha alkalmanként megeszel belőle pár darabkát. De ha szinte minden ételedben ott van, akkor az már meglehetősen hizlalhat.

Paradicsomszósz

A paradicsomszósz egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, amivel bátran főzhetsz akár naponta is, de csak akkor, ha valóban 100%-ban paradicsomot tartalmaz. Sok bolti paradicsomszósz ugyanis rengeteg hozzáadott cukrot és nátriumot tartalmaz, és így felesleges kalóriát fogsz bevinni, ami puffadást okozhat, és a súlyodat is gyarapíthatják.

Diófélék

A diófélék kis mennyiségben fogyasztva segíteni tudják az emésztésünket, nagy mennyiségben emésztési problémákhoz, például puffadáshoz, gázképződéshez és hasmenéshez vezethetnek. Ráadásul magas zsírtartalmúak, és nagy mennyiségű kalóriát tartalmaznak, ami miatt a nagy mennyiségű fogyasztásuk súlygyarapodást eredményezhet.

Majonézes káposztasaláta

Egészséges ugyan a káposztasaláta, de amint leöntjük magas zsírtartalmú majonézzel vagy más cukros bolti öntettel, már nem olyan jó ötlet rendszeresen fogyasztani. Néha persze belefér, de inkább arra törekedj, hogy egészségesebb önteteket használj, például zsírszegény natúr joghurtot vagy balzsamecetet.

Gluténmentes előre csomagolt élelmiszerek

Ezen élelmiszerek nagy része sem jobb választás semmivel, ha csak az egészségi állapotod nem indokolja, hogy ezekből válogass. Sok gluténmentes tészta és pékáru kifejezetten szénhidrátgazdagnak, de alacsonyabb fehérje-és rosttartalmúnak mondható, és könnyen hizlalnak.

Aszalt gyümölcsök

Akárcsak a gyümölcslevek, szintén tele vannak cukorral. Az aszalás során a víztartalmuk lecsökken, ezzel a térfogatuk is, az eredmény pedig egy apró cukorbomba, amiből így már nagyon könnyű jelentős mennyiséget megenni.

Avokádó

Egészséges zsírforrás, mindenképp javasolt beiktatnod az étrendedbe, azonban mértékkel, mivel zsíros jellegéből adódóan magas a kalóriatartalma. Egy avokádó akár 300 kalória is lehet, ami igen magas egy zöldség esetében.