Ezeket az élelmiszereket fogyaszthatod lejáratuk után is
Senki sem szereti a gyomorfájást és az ételmérgezést sem.
Minden élelmiszernek fel van tüntetve a minőségi fogyaszthatósági dátuma, de léteznek olyanok is, amely ezen időpont után is ehetőek, és kár lenne kidobni őket.
Kávé
Ha megfelelően tárolod a kávét, hosszabb ideig is eltarthatod. Ha túl hosszú ideig tárolod, az ízét kissé befolyásolhatod, de az ehetőségét nem. Ha új csomagot nyitsz ki, száraz helyen, a penészedés elkerülése érdekében, légmentesen záródó edényben tárold. Csak így marad aromás és friss.
Tészta
Ha van a kamrádban egy évnél régebbi szárított tészta befőttesüvegben, akkor megnyugodhatsz, ugyanis a szárított tészta és a rizs nagyon hosszú ideig eltarthatóak. Mindaddig, amíg száraz helyen tárolják. Ha távol tartod a tésztát és a rizst a víztől és a nedvességtől, megakadályozod, hogy penészesedjenek, és még évekig használható lesz.
Bab, lencse
Általában a lencsét és a babot zacskóban lehet megvásárolni a boltban. Ám ajánlott légmentesen zárható befőttesüvegekbe áttenni, mert így hosszabb ideig tárolhatod őket. Ha azonban élvezni szeretnéd a hüvelyesekben található összes vitamin jótékony hatását, négy éven belül el kell fogyasztania őket.
Méz
A méz nagyon-nagyon sokáig eltartható. Valójában a méznek korlátlan eltarthatósága. A méz azért tartható el ilyen sokáig, mert sok cukrot és kevés vizet tartalmaz. Bizonyos enzimek is vannak benne, amelyek biztosítják, hogy friss maradjon. De végül kikristályosodik, ami megnehezítheti a kiszedést az üvegből. Szerencsére ez a probléma könnyen megoldható, ha az üveget forró vízbe áztatod.
A lejárati idő után biztonságosan használható élelmiszerek közé tartoznak a szárított gyógynövények, fűszerek és liszt. Amíg száraz és sötét helyen tárolod, frissek maradnak. A szárított fűszernövények idővel elveszíthetik ízüket, de még mindig ehetőek.