Ezek a szagok vonzzák a legjobban a szúnyogokat
2023-07-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Itt a nyár és az igazi strandidő. Ilyenkor előszeretettel választunk vízpartot a nyaralás helyszíneként, és naponta többször is megmártózunk a hűs habokban. Minden szép és tökéletes, de minden évben előkerülnek a nyár legbosszantóbb lényei, vagyis a szúnyogok. De vajon mi az oka annak, hogy nem mindenkit csípnek egyformán?

Az emberi izzadság csábító hatása

A Current Biology című tudományos folyóiratban nemrég jelent meg egy tanulmány, amely az Anopheles gambiae nevű maláriaszúnyog viselkedését vizsgálta az afrikai Zambiában. A kutatók megállapították, hogy bizonyos anyagok, amelyeket az emberek az izzadságmirigyeiken keresztül választanak ki, különösen vonzóak a szúnyogok számára. A tanulmány szerint a szúnyogokat erősen vonzotta az emberi verejtékben található vajsav vagy izovaleriánsav. Ez a két anyag felelős elsősorban a lábak és az izzadság jellegzetes szagáért.

A kutatók szerint az acetoin, az emberi bőrön található anyag, amely hozzájárul a baktériumok szaporodásához, szintén vonzza a szúnyogokat. A kutatás szerint egy rövid zuhanyzás segíthet megszabadulni a testszagtól. A tanulmány azt is megállapította, hogy az eukaliptol, azaz az eukaliptusz csípős, friss illata inkább elriasztja a szúnyogokat. Az anyag gyakran megtalálható bőrápoló termékekben vagy köhögés elleni cseppekben.

Ennek ellenére a tanulmányt nem szabad elhamarkodottan kezelni. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósai mindössze hat embert és csak egy szúnyogfajt vizsgáltak. Az eredményekből ezért nem lehet általános érvényű következtetéseket levonni a világ összes emberére és szúnyogjára vonatkozóan.

Ananász- és virágillat? Felejtsd el!

Egy másik tanulmány, amelyet szintén a Current Biology közölt, a szappan szúnyogokra gyakorolt hatását vizsgálta. A Virginia Tech kutatói megállapították, hogy bizonyos szappanillatok különösen vonzóak a szúnyogok számára - köztük az ananász és a virágillat. A kókuszdió és a mandula aromája kevésbé érdekes a szúnyogok számára. Meg kell jegyezni viszont, hogy ebben a kísérletben is csak négy kísérleti alanyt elemeztek.

Mindazonáltal van néhány olyan élelmiszer és növény, amely bizonyítottan szúnyogriasztó hatású. A fokhagyma például olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek megakadályozhatják a szúnyogok közeledését. A levendula által kiválasztott illóolajok szintén elriasztják a vérszívókat.

A paradicsom és a bazsalikom szintén jó szúnyogriasztó. Ezen kívül jó ötlet, ha szúnyogriasztó hatású gyertyákkal és krémekkel is felszerelkezünk nyaralás előtt.