Ezek a darázscsípés allergia tünetei
2023-06-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egy darázscsípés szerencsés esetben csak gyorsan múló kellemetlenséget okoz, rosszabb esetben azonban súlyos allergiás reakciót vált ki, és halált is okozhat. A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami gyulladást vált ki, ez azonban esetek túlnyomó többségében csak a csípés helyén jelentkezik egyéb tünetek nélkül. Ám vannak súlyosabb esetek is.

Ha csak enyhe gyulladás a tünet, nincs ok, aggodalomra, antihisztamin tartalmú viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használatával vagy házi praktikák alkalmazásával – például a gyulladt bőrfelület hűtésével vöröshagymával, paradicsommal vagy petrezselyemmel – gyorsan elmúlnak a kellemetlen tünetek.

A darázscsípésre adott allergiás reakció tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, és az enyhétől a súlyosig terjedhetnek.

A tünetek időtartama szintén egyénenként és a reakció súlyosságától függően változhat. Íme néhány általános irányelv.

Enyhe helyi reakció

A legtöbb ember enyhe tüneteket tapasztal a darázscsípés helyén, például fájdalmat, bőrpírt és duzzanatot. Ezek a tünetek általában néhány órán vagy néhány napon belül elmúlnak.

Nagy helyi reakció

Egyes esetekben a csípés helye körüli nagyobb terület megduzzadhat, kipirosodhat és viszkethet. Ez a nagy helyi reakciónak nevezett reakció több napig is eltarthat, és általában egy héten belül javul.

Már lesben állnak a méhek és a darazsak! Így kerülheted el, hogy megcsípjenek>>

Szisztémás allergiás reakció

A súlyosabb allergiás reakcióban szenvedő egyéneknél a tünetek a csípés helyén túlmutathatnak, és a test más részeit is érinthetik.

Ezek a tünetek lehetnek csalánkiütés, viszketés más területeken, az arc duzzanata, torokszorítás, légzési nehézség, szédülés, sőt akár anafilaxia (életveszélyes reakció) is.

Azonnali orvosi ellátásra van szükség - mentőt kell hívni! -, ha a csípést követő harminc percen belül hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, eszméletvesztés jelentkezik.

Ezek mind az allergiás reakció, anafilaxia lehetséges tünetei, melyek azonnali orvosi ellátást igényelnek. A csípést követő percektől akár órákig is jelentkezhetnek, és kezelés nélkül fennmaradhatnak vagy súlyosbodhatnak.