5 jel, hogy valaki hipnózissal próbál irányítani téged
2023-06-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A hipnózisban lévő emberek ajtót nyitnak a tolvajoknak, válogatás nélkül vásárolnak felesleges árukat, amelyeket gátlástalan kereskedők kényszerítenek rájuk, és meg sem hallják, amit mások mondanak nekik. Mik azok a gyanús jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy ilyen befolyás alatt állsz?

Mi a hipnózis? Kezdjük a hipnózis definíciójával:

a hipnózis egy olyan tudatállapot, amelyben az ember figyelme maximálisan egy adott attitűdre összpontosul.

Ekkor ő maga is fogékonnyá válik a külső kényszerítésre. A hipnotizált személy nagyon mélyen egy gondolatra vagy érzésre koncentrál, és az, aki ebbe az állapotba hozta, a tudatalattijával dolgozik.

A hipnózisnak több fajtája is van: az akadémiai hipnózis célja az emberek segítése. Segítségével a szakember a hozzá forduló személy tudatalattijából ki tudja hozni a szükséges információkat vagy akár a múltbeli emlékek legapróbb részletét is. Ez egyfajta relaxáció - a hipnotizált személy végzi az egész munkát, a hipnotizőr csak segít, hogy megfelelő lelkiállapotba hozza az illetőt.

Ez ugyanaz a fajta hipnózis, amit gyakran látunk filmekben vagy különböző műsorokban. Ilyenkor a titokzatos hipnotizőr a saját elméjét használja arra, hogy a közönségben lévő embereket rávegye arra, amit ő akar. A valóságban egy egyszerű trükk történik, amit a közönségben lévő, befolyásolt emberek készségesen elhisznek.

A bűnügyi hipnózis tiltott technikák alkalmazása arra, hogy egy személyt transzállapotba hozzanak, hogy bűncselekményt kövessenek el ellene. Ezt a fajta szuggesztiót általában szélhámosok és más gátlástalan emberek használják.

Hipnózisra úgy is sok kerülhet, hogy az adott személy észre sem veszi, mi történik vele - annyit érzékel csak, hogy máshogyan érzi magát, és gyakran változik a hangulata. Ahhoz, hogy megszabadulj az idegen befolyástól és a tolakodó gondolatoktól, először is ki kell derítened, hogy valóban hipnózis alatt vagy-e - az alábbi 5 jel segít ebben.

1. Az utóbbi időben gyakran vagy ideges és ingerlékeny minden ok nélkül

Észreveheted, hogy bizonyos cselekvések során indokolatlanul izgatottá és ingerlékennyé válsz. A helyzet az, hogy valódi konfliktus van a személyiségedben. A hipnotizált tudatalattid sürget téged egy cselekvés végrehajtására, de a szabad akaratod küzd, hogy ellenálljon neki.

2. Mindig a saját élményeiddel vagy elfoglalva

A szó szoros értelmében elvesztetted az érdeklődésedet az élet iránt, már nem reagálsz arra, ami a világban történik, nem akarsz másokkal kapcsolatba lépni, és magadba zárkózol: a saját élményeidre, frusztrációidra és érzéseidre fixálódsz.

3. Állandóan feledékeny és szórakozott vagy

Ha gyakran hallod a környezetedben lévő emberektől, hogy olyan, mintha nem is a földön járnál, akkor ebben lehet némi igazság: amíg a figyelmed a személyes érzéseidre és élményeidre összpontosul, sok mindent szem elől téveszthetsz.

4. Folyamatosan egy bizonyos élményre gondolsz

Az emlékek szó szerint átvették az uralmat az elméd felett: újra és újra lejátszod a megtörtént helyzeteket, újra és újra átéled őket. Nem a jelenben élsz, hanem folyamatosan visszamész az időben, és azon gondolkodsz, hogyan néztél ki, mit mondtál vagy mondtál a másiknak, és milyen benyomást tettél rá. Kezded megbánni, ahogy a dolgok alakultak, és magadat hibáztatod.

5. Nem reagálsz jól a kritikára

Elvesztetted a józan helyzetértékelés képességét, ugyanakkor magabiztos vagy, és úgy gondolod, hogy minden rendben van. A hozzád közel álló emberek nem tudnak veled konzultálni és megváltoztatni a véleményüket, mert egyszerűen nem veszed komolyan, amit rólad mondanak.

A lényeg, hogy ha azt gyanítod, hogy valaki más befolyása alatt állsz, keress fel egy szakembert, aki segít megérteni, mi is történik valójában a tudatod mélyén.