Élet a szakítás után – 8 fázis az újrakezdésig
2023-10-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy szakítás mindannyiunk életében meghatározó történés, olyannyira, hogy van, aki akár élete végéig magán cipeli a terheit. De nem kell ennek így lennie, hiszen bármennyire is szomorú esemény, bármennyire is tud fájni, az élet nem áll meg, és a boldogság lehetősége mindenki számára nyitva áll. Számodra is. Persze ehhez az alábbi fázisokon át kell esned, és megtanulni minden szakaszban a leckét, hogy a végén valóban készen állhass valami újra.


   

Sokk és tagadás (0-1 hét): A szakítás pillanatában valóságos sokkot élsz át. Először is, nehéz elhinned, hogy a kapcsolat véget ért. Tagadod az egészet és próbálod visszahozni a régi életeteket.

Fájdalom és gyász (1-3 hét): Ahogy a sokk elmúlik, a fájdalom és gyász veszi át a helyét. Ebben a fázisban el kell fogadnod a szakítást, és szembesülni kell az érzéseiddel.

Harag és frusztráció (2-4 hét): Az elutasítás és a fájdalom gyakran haraggal és frusztrációval jár együtt. Dühös vagy a volt párodra, vagy magadra, vagy az egész világra.

Elfogadás és megbékélés (3-6 hét): Lassan elkezded elfogadni a helyzetet és megbékélni azzal. Ez az időszak lehetőséget ad a személyes fejlődésre és önreflexióra.

Önazonosság megtalálása (6-8 hét): A szakítás után kicsúszik a lábad alól a talaj, nem találod a helyed a világban. Ebben a fázisban ráébredsz, hogy ez a Te életed, amelyet csakis Te irányíthatsz.

Barátok és támogató közeg (2-3 hónap): Nemcsak önmagadhoz találsz vissza, de a családodhoz és a barátaidhoz is. Az ő támogatásuk segít átvészelni ezt az időszakot. Itt az ideje véglegesen feldolgozni és elengedni a múltat.

Nyitottság új lehetőségek iránt (3-6 hónap): Ahogy lassan elenged a régit, úgy fogsz tudni nyitni az újra. A múlt helyét átveszi a jelen és a jövő, de csak, ha nem hagyod, hogy a korábbi sérelmek és megbántottság visszarántson.

Új kapcsolat keresése (6 hónap - 1 év): Ha lezártad a múltat, akkor kezdetét veheti valami egészen új, és rátalálhatsz egy olyan társra, akinek az oldalán végre igazán boldog lehetsz.

 

Ez is érdekelhet! - 5 ok, amiért nem kellene újrakezdened vele!

 

Természetesen nem vagyunk egyformák, ezért egy szakítást is sokan sokfélén élünk meg, illetve zárunk le. A fenti gyász és feldolgozás szakaszain viszont mindenkinek át kell esnie ahhoz, hogy valóban készen álljon egy új kapcsolat befogadására és a boldogság megélésére.