Ekcéma kezelése házilag jólbevált praktikákkal
2024-05-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az ekcéma kezelése házilag nem lehetetlen feladat, viszont kellő odafigyelést igényel az érintett fél részéről. Jelen cikkünkben bemutatjuk a legismertebb házi praktikákat, amelyek segítségével felvehetjük a harcot ezzel a roppant kellemetlen rendellenességgel szemben, illetve kitérünk arra is, mi az ekcéma, milyen fajtái vannak és mi váltja ki azok megjelenését.

Mi az ekcéma?

Az ekcéma idült bőrgyulladás, amelyet időszakosan fellépő enyhébb-erősebb tünetek kísérnek. Az ekcéma a bőr allergiás reakciója. A betegség nem fertőz. Szoros kapcsolatban áll az immunrendszer nem megfelelő működésével. Nem ritkán már csecsemő-, illetve kisgyermekkorban is jelentkezhetnek az első komolyabb, gyanakvásra okot adó tünetek.

Az ekcéma tünetei – látványosak és nagyon kellemetlenek

A szóban forgó bőrbetegség tünetei általában az arcon és fejbőrön jelennek meg, de a végtagokon, különösen a kézen és a térden is tetten érhető a gyulladás. A rendellenességet alapvetően megvastagodott, hámló bőr kíséri, amely hajlamos a viszketésre és a kipirosodásra is.

 

A vörös bőr szinte minden esetben hámlik is, érdessé, úgymond pikkelyessé válik, ez pedig fájdalommal jár együtt. A folyamatos viszketés hatására az érintett személyek sajnos a mindennapi munkavégzés terén nehézségeket tapasztalnak, gyakran képtelenek a nyugodt, minőségi alvásra is. A nem kielégítő minőségű, mennyiségű alvás miatt romlik a napközbeni produktivitásuk, veszítenek a teljesítményükből, ami persze rányomja a negatív bélyegét a közérzetükre is.

Az ekcéma fajtái számosak

A betegségnek több típusát is megkülönböztetjük a kialakulásuk körülményeinek vonatkozásában. Létezik: diszhidrotikus ekcéma (a kézen és a lábon jelenik meg), szeborreás ekcáma (csecsemőkori sajátosság, a fejbőrt, ritkán az arcot érinti), nummaluris ekcéma (általában az időseket érinti, az arcon jelenik meg, roppant fájdalmas), vénás eredetű ekcéma (tipikusan az alsó végtagokat érinti) és kiszáradás miatti ekcéma (időskori sajátosság).

Az ekcéma okai

Mielőtt rátérnénk az „ekcéma kezelése házilag” listánk kivesézésére, vizsgáljuk meg, mi miatt alakul ki a szóban forgó kellemetlen, fájdalmas bőrgyulladás. Nos, az ekcéma kialakulásának okai lehetnek genetikai eredetűek, de a hajlam mellett a különféle környezeti behatások is nagy szerepet játszanak a bőrbetegeség kialakulásában.

 

Ez alapján létezik úgynevezett endogén- és exogén ekcéma. Az előbbi csoportba azok az érintettek tartoznak, akik a betegséget, mint „genetikai ajándékot” kapták meg. Az esetükben már csecsemőkorban megjelennek az ekcéma első tünetei. A második csoportba tartozók esetében a szimptómákat környezeti hatások váltják ki. Az úgynevezett allergiás ekcéma kialakuló tüneteit valamilyen anyag bőrrel való érintkezése okozza.

Ezek lehetnek növényi porok (pollenek), állatszőrök, illetve vegyszerek és bizonyos fémek is. Érdekesség, hogy a betegek esetében gyakran fokozott stressz eredményeként jelenik meg a bőrgyulladás. Ezeknél az esetéknél általában bebizonyosodik, hogy az érintetteknél már csecsemőkorban is jelen volt a betegség, a stressz ez esetben katalizátorként funkcionál.

Ekcéma kezelése házilag – célkeresztben a természetes módszerek

Sajnos az orvostudomány jelenlegi állása szerint a szóban forgó bőrbetegség nem gyógyítható – viszont a tünetek egészen hatásosan kordában tarthatók. Az első szabály, és talán egyúttal a legnehezebben kivitelezhető, hogy az érintett, kiütéses területeket semmi esetre se vakarjuk – ez, bár pillanatnyi enyhülést ad, csak ront a már egyébként sem kellemes helyzeten és súlyosbítja a tüneteket.

Gyulladás ellen a tölgyfakéreg és a feketetea is jó szolgálatot tesz

Fél liter forrásban lévő vízzel öntsünk le 2 teáskanál tölgyfakérget, vagy, ha az nincs kéznél, feketeteát. A főzetet pihentessük legalább 15 percig, majd szűrjük le és hagyjuk teljesen kihűlni. Mártsunk a főzetben gézt, majd takarjuk le néhány perc erejéig a fájdalmas bőrfelületeket, legalább naponta kétszer. Ezzel a módszerrel jó eséllyel csökkenthetjük a gyulladást és a bőrszárazságot.

Ekcéma kezelése házilag zabszalmával és Aloé verával

Készítsünk enyhítő fürdőt zabszalmából. A szalmát (legalább 2-3 marékkal) tegyük pamutzsákba, majd helyezzük a zsákot a fürdővízbe. Annak érdekében, hogy a viszketés és a gyulladás csökkenjen, fürdés után kenjünk be óvatosan a fájó bőrt Aloé verából készített géllel. Apropó, tisztálkodás!

Zuhanyzásnál és fürdésnél is használjunk langyos vizet, a túlságosan meleg víz ugyanis még inkább irritálja az érzékeny bőrt. Kerüljük a szintetikus úton előállított anyagokat, tartósítószereket tartalmazó kozmetikumok alkalmazását. Mivel a bőr szárazságát a hosszas zuhanyzás és fürdés még inkább fokozza, igyekezzünk rövidebb idő alatt megoldani e tevékenységeket.

Ekcéma kezelése házilag – tabletták, cseppek és kenőcsök

Az ekcéma kezelésében persze a megbízható forrásból vásárolt, bizonyítottan minőségi, természetes gyógyszertári készítmények is sokat segíthetnek. A tapasztalat azt mutatja, a keserű csucsort és pénzlevelű lizinkát tartalmazó szerek jó szolgálatot tesznek, csakúgy, mint a cinktartalmú kenőcsök. Az éjszakai nyugodt alvás jegyében használjunk Coolpackot – ez nagyban enyhítheti a folyamatos viszketési ingert.

A friss levegő is sokat segíthet

Ki gondolná, hogy az ekcéma egyik nagy ellensége a friss levegő? Tartózkodjunk minél többet a szabadban, azonban ne feledkezzünk meg a megfelelő ruházat viseléséről sem. A választott szett takarja a testünket, ezáltal elkerülve az erős napfény okozta irritációt. A ruhánk anyaga legyen szellős, könnyed és puha – a durva, vastag anyagok tovább fokozzák a bőr érzékenységét és viszketési ingert váltanak ki.

Figyeljünk oda a táplálkozásra is

Alakítsuk át az étrendünket az egészséges táplálkozás jegyében! Alacsony savtartalmú gyümölcsből és zöldségből tegyünk minél többet a tányérunkra, az erős fűszereket pedig jobb, ha messziről elkerüljük. Óvatosan a kávéval, és még óvatosabban az alkohollal!

Végszó: ekcéma kezelése házilag

Amint azt láthattuk, egyáltalán nem lehetetlen az ekcéma házi kezelése, viszont, ha úgy látjuk, a tünetek súlyosbodtak, mindenképpen forduljunk profi szakemberhez.


Forrás