Datolyaszilva az egészségért
2024-06-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Európában is egyre népszerűbb az Ázsiából származó datolyaszilva gyümölcs, mely roppant egészséges és sokoldalú.

Ő narancssárga, külsőleg a paradicsomhoz hasonlít és édes ízű: A datolyaszilva, más néven kínai birs vagy sharon egyre népszerűbb hazánkban. Ázsiában már több mint 2000 éve az egyik legrégebbi kultúrnövény. Elhoztuk nektek, hogy mit érdemes tudni az "édes isten gyümölcséről":

Itt nő a datolyaszilva

A fák enyhe éghajlaton nőnek és meleg nyarat igényelnek, de akár mínusz 15 Celsius fokot is elviselnek. Októbertől január végéig tart a szezonjuk. Ez a növény eredetileg Kelet-Ázsiából, különösen Kínából és Japánból származik. Világszerte már 17 országban termesztik, többek között Spanyolországban, Dél-Koreában, Azerbajdzsánban, Brazíliában és az Egyesült Államokban.

A gyümölcsnek számos fajtája létezik

Az eredeti, kesernyés ízű datolyaszilva fajta az európai gyümölcskereskedelemben ritkán található meg. Itt a sharon gyümölcs dominál, amelynek sokkal vékonyabb a héja és nincs magja. Izraelből származik és narancssárga színű.

Hasonló az enyhén hosszúkásabb formájú és világos piros datolyaszilva. Főként Spanyolországban termesztik, és szintén vékony héja van, de általában még néhány magot tartalmaz. Ázsiai országokban számos további fajtája létezik.

Ennyire egészséges a gyümölcs

Nemcsak finom ízével tűnik ki, amely az őszibarack és a sárgadinnye keverékére emlékeztet. Tápértékek tekintetében is jól teljesít: A-, C-vitaminban, káliumban és rostokban gazdag, emellett 100 grammonként mindössze 71 kalóriát tartalmaz, tehát viszonylag kalóriaszegény.

A datolyaszilvát gyakran éretlenül szedik le, és később utóérnek.

Az éretlen gyümölcsök magas csersavtartalommal bírnak, mely szőrös érzést hagy a szájban, de az érés során nő a gyümölcs cukortartalma, ami miatt az íze lédús-édes lesz.

Héjjal vagy héj nélkül?

A datolyaszilva fajtájától függően a héj vastagsága eltérő. A nagyon vastag héjú gyümölcsök hámozva finomabbak, de alapvetően a héja is fogyasztható. Legjobb, ha bio minőségű gyümölcsöket választunk, amelyek héja kezeletlen, egyéb esetben alaposan mossuk meg.

Salátába, smoothie-ba vagy snackként

Az édes gyümölcs, mint a legtöbb gyümölcsféle, sokoldalúan felhasználható. Snackként is szolgálhat – szeletekre vágva vagy félbevágva, kanállal fogyasztva. Smoothiek-ban, müzliben vagy gyümölcstortában is jól mutat, de sós ételekben is jól kombinálható – például friss salátákban vagy zöldséges curryben.