Miért félünk a szerelemtől?
2024-06-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

A szerelem olyan dolog, amire egész életünkben vágyunk, még ha nem is mondjuk ki hangosan, sőt, néha magunk előtt is letagadjuk. Ugyanakkor legalább annyira félünk is tőle, mint amennyire szeretnénk elérni. De miért van ez így? Például az alábbi 7 okból!

1. A szerelem sebezhetővé tesz

A szerelem nagyon sebezhetővé tesz minket. Minél mélyebb és fontosabb a kapcsolat, annál kevesebb eszközünk van az önvédelemre. Nem tudjuk, mit várhatunk egy új kapcsolattól, még akkor sem, ha azt hisszük, mindent tudunk a partnerünkről. Ez a kiszolgáltatottság félelmet kelt, főleg azokban, akik szeretnek mindent kézben tartani.

2. A régi sebek felszakadhatnak

Az új szerelem felszakíthatja a régi sebeket, de még inkább a gyerekkori mintáinkat. Ha megtanultunk bízni másokban és merünk intim helyzetekbe kerülni, kevesebb a félelem. A bizonytalan kötődésű emberek azonban könnyen megingathatók, és a félelmeiket a szerelmi kapcsolataikba is átviszik.

3. Az identitásunkat is megkérdőjelezheti

Ha nem szerettek minket kellően gyerekkorunkban, azt érezhetjük, hogy nem is vagyunk szerethetők. Ha valaki mégis szeret, először nem hisszük el, és inkább a régi önképünkhöz ragaszkodunk. Az új kapcsolat azonban megváltoztathatja az identitásunkat, ami félelmetes lehet.

4. Az öröm fájdalommal is járhat

A mély érzelmek és az átélt öröm közel visz a fájdalomhoz. Annyira szeretünk, hogy az már fáj, és van, aki inkább elkerülné ezt az érzést. A szerelem nem könnyű, és nem lehetünk benne mindig boldogok, még akkor sem, ha viszonzott.

5. Nem mindig egyforma intenzitással szeretünk

A szerelmi kapcsolatokban ritka az egyenlőség. Mindig van, aki jobban szeret, és ez megbillentheti a kapcsolatot. Azok, akik kevésbé szeretnek, félhetnek attól, hogy nem tudnak eleget adni a partnerüknek. Ez a bizonytalanság félelmet kelt.

6. Elszakíthat a családunktól

A szerelem gyakran konfliktust okoz a családdal. Lehet, hogy a rokonságunk nem találja megfelelőnek a párunkat, vagy más jelöltje van. A szerelem viszont fölülírhat mindent, és választás elé állíthat a párunk vagy a családunk között.

7. Egzisztenciális félelmeket kelt

Minél több van a kezünkben, annál több a vesztenivalónk. A nagy boldogság gyakran félelmet kelt, hogy ennek hirtelen vége szakadhat. A szerelem felforgatja az életünket, és ha nem akarunk sorsfordító döntéseket hozni, félünk tőle.

Ezért is fontos, hogy tisztába kerüljünk a félelmeink forrásával, és megfogalmazzuk magunkban, hogy mi minden jót hozhat számunkra egy kapcsolat. Így könnyebb lesz felülkerekedni a bizonytalanság okozta rossz érzéseinken, és sikerülhet közelebb engedni a szívünkhöz a párunkat.

Ez is érdekelhet! - Miért félnek a férfiak az elköteleződéstől?