D-vitamin – ezeket kell róla tudnod!
2022-06-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A D-vitamin (D-hormon) elnevezés számos zsírban oldódó vitamint foglal magában. Fő feladata a kalciumháztartás szabályozása és a csontok mineralizálása.

A D-vitamint saját testünk állítja elő napfény hatására. Emiatt a magyar lakosság D-vitamin szintje tél végén általában nagyon alacsony, mivel a vitaminraktárak pótlás nélkül 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek. A napsütéses időszak beköszöntével azonban szervezetünk vitaminkészletét a bőrünket érő napfény pótolhatja. Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét kielégítheti, ha elegendő időt töltenek a napon. A táplálékkal bevitt mennyiség kicsi, így a hiány általában elkerülhetetlen.

 

A D-vitamin típusai

A D-vitamin (calcidol) két vitamin gyűjtőneve: a D2-vitamin és a D3-vitamin. Mindkét vitamin azonos biológiai értékkel bír szervezetünk számára, de a D3-vitamin biológiai szerepét tekintve aktívabb, mint a D2-vitamin, vagyis a szervezet számára leghasznosabb formája a D3-vitamin.

A D2-vitamint (ergokalciferol) növényi eredetű A-vitaminból, az ergoszterolból állítják elő ultraibolya (UV-B) sugárzás révén. Bőségesen megtalálható az élesztőben, néhány gombában és a rozsban. Állati eredetű D2-vitamint csak néhány fajta tőkehalmájolaj tartalmaz.

A legtöbb természetben előforduló D-vitamin a D3-vitamin (kolekalciferol), amely állati eredetű 7-dehidrokoleszterinből képződik napfény vagy mesterséges fény hatására. Ebből a prekurzorból D3-vitamin is képződik, amikor a napsugárzás eléri az emberi bőr felszínét.

A D-vitamin fő forrása

A szervezetünk szükségességéhez képest a táplálékunkban található D-vitamin mennyisége (a csukamájolaj kivételével) elenyésző, így pusztán táplálékkal nem tudjuk kielégíteni D-vitamin szükségletünket. A D-vitamin megtalálható a zsíros halakban, a halmájban, a tojássárgájában és a dúsított élelmiszerekben (például gabonafélékben, tejtermékekben, margarinban), de minden nap nagy mennyiségben kell fogyasztani, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson.

A megfelelő vitaminellátás feltétele, hogy naponta legalább 15-30 percet töltsünk a szabad levegőn és a napon. Mind a provitaminok, mind a szintetikusan előállított D-vitamin a vékonybélből zsíron keresztül szívódik fel. A napfény télen, késő ősszel és kora tavasszal még nem elegendő a D-vitamin képződéséhez, ezért ebben az időszakban javasolt a szintetikus D-vitamin pótlása.

A D-vitamin-pótlást személyre szabottan kell meghatározni, figyelembe véve az életkort, az egészségi állapotot, az esetlegesen szedett gyógyszereket, a lakókörnyezetet, a szabadban töltött időt stb. Egészséges egyének számára az étrend-kiegészítők szedése nem jelent egészségügyi kockázatot, ha betartod az étrendi irányelveket. Fontos azonban, hogy csak megbízható és jó minőségű termékeket használj.

A D-vitamin szerepe

A D-vitamin régóta bizonyítottan szükséges a csontképződéshez, a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez gyermekeknél, valamint elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélben. D-vitamin nélkül felnőtteknél előfordulhat nátha és csontritkulás, osteoarthritis és fogszuvasodás gyermekeknél, mivel a kalcium nem tud beépülni a csontokba és a fogakba D-vitamin nélkül. Jelenleg folynak a kutatások arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin képes-e gátolni a rákos sejtek képződését.

A D-vitamin szerepe a kalcium-anyagcserében

Amikor a vér kalciumszintje csökken, a D-vitamin inaktív prekurzora aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul át, amely a mellékpajzsmirigyhormonnal együttműködve kalciumot szabadít fel a csontokból, lehetővé téve a szervezet számára, hogy több kalciumot vegyen fel a bélből, és növelje a vér kalciumtartalmát. Ha elegendő kalcium van a szervezetben, kevésbé aktív D-vitamin termelődik.Szedj elegendő D-vitamint

A D-vitamin napi bevitelére vonatkozó nemzeti ajánlások (NE = nemzetközi egység, 1 NE = 0,025 μg D3-vitamin):

Csecsemők: 400-1000 NE

Gyermekek: 600-1000 NE

Serdülők: 800-1000 NE

Felnőttek és terhes nők: 1500-2000 NE

Az élelmiszerekben lévő D-vitamin mennyisége jelenleg a 2000 NE ajánlott napi bevitel (RDA) százalékában van feltüntetve az élelmiszerek címkéjén.

Mi okozhatja a D-vitamin hiányát?

D-vitamin-hiány gyanúja merül fel, ha a D-vitamin anyagcseréje bármilyen okból megzavart, ilyenkor kezelőorvosod megkérdezi, hogy mi okozza a vér emelkedett kalciumszintjét. Az aktív D-vitamin szintjét általában vérmintából határozzák meg.

- Ha túl kevés a napfény. Leginkább idősebb felnőtteknél vagy bizonyos ruházat, például kendő viselésekor fordul elő.

- Alultápláltság.

- A D-vitamin bélrendszeri felszívódásának csökkenése (pl. cöliákia esetén).

- Fokozott szükséglet (terhesség, szoptatás, gyermekek).

- Bizonyos gyógyszerek (rohamellenes szerek) szedése.

- Fokozott vesefunkció.

- Nefrotikus szindróma.

- Veseelégtelenség.

- Mellékpajzsmirigy diszfunkció.

- Pajzsmirigy túlműködés.

- Az angolkór egyes típusaiban.

- Kadmiummérgezés miatt.Mikor lehet túl magas a D-vitamin szint?

- Heparin terápia.

- Intenzív UV sugárzás.

- Túlzott D-vitamin bevitel.

- Burke-kór.

- Tuberkulózis.

- Hyperparathyreosis.

- Pajzsmirigy alulműködés.

- II-es típusú angolkór (rachitis) esetén.

- Veseátültetés után.

Forrás: Életmódcentrum