Házi dezodor: ilyen egyszerű elkészíteni!
2022-06-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Nincs kedved állandóan a csomagoláson lévő apró betűs összetevőfelsorolást bogarászni, hogy kiszúrd, az adott termék tartalmaz-e alumíniumsókat, PEG-t vagy parabéneket? Akkor érdemes a natúrkozmetikumokból mazsoláznod, vagy készítsd el magadnak a saját dezodorodat! Megmutatjuk, milyen egyszerű is ez:

Miért érdemes saját kezűleg elkészítened a dezodorodat?

Annak ellenére, hogy az izzadás egy rendkívül fontos testi funkció – szabályozza a testhőmérsékletet, és a verejtékezés által méreganyagok is ürülnek a szervezetből –, sokszor nagyon jó szolgálatot tesznek a dezodorok. Hiszen senki sem akar a stresszes mindennapokban még zavaró izzadságfoltokkal vagy kellemetlen testszaggal is küzdeni. Amióta viszont az izzadásgátlók egyik leggyakoribb összetevőjével, az alumíniumsókkal kapcsolatban potenciális egészségügyi kockázatok merültek fel (annak ellenére, hogy a mai napig egy kutatás sem igazolta az ártalmasságukat), a kozmetikai iparág elkezdett átállni a természetes összetevőket tartalmazó dezodorok gyártására. Viszont nemcsak a saját testünknek teszünk jót az öko vagy a házi dezodorokkal. A hagyományos izzadásgátlók gyakran tartalmaznak a természeti környezetünkre is potenciálisan ártalmas összetevőket, mint amilyen a PEG (polietilén-glikol). Aki viszont egészen pontosan tudni akarja, hogy mi kerül a bőrére, az maga is elkészítheti a dezodorját.

Még mindig nem győztünk meg? Az alábbi négy pontban összeszedtük, hogy miért olyan nagyszerű alternatíva a diy dezodor:

- Az olyan természetes összetevők, mint a vajak és az olajok nemcsak a bőrt kényeztetik, hanem a környezetet is kímélik.

- A DIY dezodorokkal tesztelni tudod, hogy mely összetétel felel meg a legjobban a bőröd igényeinek, és őket használva attól sem kell tartanod, hogy alumíniumsókkal fog találkozni a bőröd.

- A neked legjobban tetsző illatú illóolajjal kreálhatod meg az illatát.

- A „csomagolását” újra tudod hasznosítani, tehát használatával nem termelődik plusz csomagolási hulladék.

Mindegy, hogy sétáról, táncról vagy állásinterjúról van szó: egy jó dezodor minden élethelyzetben frissen tart minket. Azért, hogy a saját készítésű dezodorunkkal is egész nap komfortosan érezzük magunkat, szódabikarbónát keverünk bele. Dr. Henrike Neuhoff, a lavera kutató-fejlesztő laboratóriumának vezetője elmagyarázza, hogy miért olyan kedvelt összetevő a szódabikarbóna: „A szódabikarbóna, amit természetes sütőporként is ismerünk, egy kitűnő, jól tolerálható izzadásgátló hatóanyag. Dezodoráló, nedvességmegkötő hatású, valamint nagyon jó antimikrobiális, szövetösszehúzó és gyulladásmegelőző tulajdonságokkal is bír.”

A szódabikarbónán kívüli összetevők a dezodor fajtájától függően eltérőek lehetnek. Az alábbiakban Karolina Hudec okleveles gyógynövényszakértő egy kiváló dezodorreceptjét osztjuk meg veled:

All-in-one dezodor, test- és lábspray zsályával (Karolnia Hudec receptkönyvéből)

Hozzávalók:

- egy steril dezodor flakon

- 1 tk. szódabikarbóna

- 100 ml desztillált vagy felforralt, majd lehűtött víz

- összesen max. 10 csepp illóolaj (ez a zsálya mellett lehet például citrom, levendula, lime, fenyő vagy rózsa, tetszés szerint) – a gyártó adagolási ajánlását követve, viszont különösen érzékeny bőr esetén érdemes csökkenteni a cseppek számát.

Elkészítés:

1) Tegyük a szódabikarbónát a dezodor flakonba, és öntsük fel a vízzel.

2) Adjuk hozzá a kiválasztott illóolajat.

3) Tegyük rá a tetejét, és jól rázzuk össze.

A dezodor szobahőmérsékleten tárolva körülbelül egy hónapig áll el. Minden használat előtt jól rázzuk fel!

Tipp: a folyadék szórófejes flakonba töltve test- és lábspray-ként is használható.

Dezodor házilag: így lesz hosszabb ideig eltartható

Különböző összetevőkkel eltarthatóbbá tehetjük a házi dezodorunkat. Keverj egyszerűen néhány csepp E-vitamint, citromlevet, teafa- vagy levendulaolajat a dezodorfolyadékba. Jóllehet az üvegtégelyek rendkívül dekoratívak, nem optimálisak a házi dezodor tárolásához. A legjobb, ha sötét üvegbe vagy átlátszatlan műanyag flakonba töltve tároljuk.

Forrás: Activebeauty