Csokoládés banántorta
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
-4 tojás
-5 ek. cukor
-4 ek. liszt
-2 kk. holland kakaópor
-3 banán
A krémhez:
-3 dl behűtött, édesített növényi habtejszín
-3 ek. vaníliás porcukor
-1/2 dl banánlikőr vagy tejszínes likőr
-1 kis üveg mogyorókrém
Elkészítés:
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a fehérjehabbal lazítjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, belesimítjuk a masszát, és a sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
A banánt meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra szeleteljük. A kihűlt tésztára ráhúzzuk a tortagyűrűt, a piskóta tetejét kirakjuk a szeletelt banánnal, hogy a szélénél 1-2 centi szabadon maradjon.
A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a banánlikőrt, összekeverjük és a banános tortalapra szedjük, elsimítjuk. Hűtőben lehűtjük, majd a tetejét megkenjük a langyos mogyorókrémmel, és a hűtőbe visszatéve tovább hűtjük.
Tálaláskor forró vízbe mártott késsel, a torta szélét a gyűrű mellett körbevágjuk, levesszük a gyűrűt és a tortát cikkekre vágva kínáljuk.
Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 szelet: 410 kcal