Büdösek a ruháid? Így szabadulhatsz meg a kellemetlen szagoktól
2023-09-26  /  Szerző:   /   Tudtad-e?

Minél tovább van a ruha a szekrényben, annál inkább lesz „állott szagú”. De mit tehetünk ellene?

Van néhány bevált trükk, ami segíthet eltüntetni a rossz szagokat a szekrényedből. Csak néhány olyan hozzávaló kell, ami nagy eséllyel már van az otthonodban.

Tisztítsd meg a szennyeskosarat

A szennyeskosár összegyűjti a piszkos ruhákból származó kellemetlen szagokat, és hosszú ideig megőrzi azokat. Minél több ruha áll benne, a szövetek átveszik egymástól a szagokat, és a mosás során sem mindig jönnek ki. Ahhoz, hogy a szekrényedbe tett ruháknak jó illata legyen, gondoskodnod kell arról, hogy szennyes tároló mindig tiszta és illatos legyen.

Használj szárító törlőkendőt

A szárító törlőkendők megakadályozzák a szövetek elektrifikálódását, a szagok áthatolását, és puha tapintásúvá teszik a ruhákat. Ha azt hiszed, ez csak akkor működik, ha a szárítási ciklus alatt használod őket, ismét tévedsz. A szekrény polcain, a már megszárított és szépen összehajtogatott ruhák között is elvégzik a dolgukat. Minden kellemetlen szagot gond nélkül felszív ez a különleges anyag.

Szárított gyógynövényekkel töltött textilzsákok a polcokra

A levendula, fenyő, a vadvirágok, a jázmin természetes illata a legerősebbek. Ha meg szeretnél győződni róla, dörzsölj el pár gyógynövényt a tenyereid között, és szippantsd be az illatukat. A pamutzsákot magad is elkészítheted: vágj ki egy darab szövetet, szórj rá friss vagy szárított fűszernövényeket, a végeket gyűjtsd össze, majd kösd át zsinórral.

Szappan

Ha már nincs virágszezon, akkor válaszd az egyszerűbb megoldást. Tégy egy darab szappant minden fiókba/polcra, és ne vedd ki őket, amíg el nem veszítik illatukat. Olyat válassz, ami az ízlésednek megfelelő, mert az illat nem csak a szekrényedben marad, hanem utána a ruháidon is viselni fogod.

Illatosítsd a vállfáidat

Ez a trükk csak akkor működik, ha fából készült vállfáid vannak. A fém- vagy műanyagból készültek nem tartják meg az illatokat, ezért ne fáradj azzal, hogy lefújod őket a drága illatoddal. A fából készültekre légfrissítőt vagy akár parfüm-esszenciát is alkalmazhatsz, ami tovább tart. Akaszd rájuk a leggyakrabban használt ruháidat, mivel ezeken maradnak meg leginkább a kellemetlen illatok.

Illóolajok

Ha van egy használaton kívül eső porlasztód, akkor üzemeld be a szekrényedben. Lehetőleg középen, hogy az illat egyenletesen terjedjen a ruhákon. Így biztosíthatod, hogy a ruhatárad mindig friss legyen. Az illóolajok közül a legjobb választás: bergamott, grépfrút, citrom, lime, mandarin és narancs.

Természetes légfrissítő készítése

Nincs szükséged sok hozzávalóra. Mindössze desztillált víz, illóolaj vagy parfüm és egy szórófejes flakon kell hozzá. A két anyag mennyisége attól függ, hogy milyen intenzív illatot szeretnél. Miután elkészítetted a keveréket, naponta kétszer-háromszor fújd be vele a ruhatárad, közvetlenül a ruhákra.

Ha kétségbe vagy esve, akkor ezt próbáld ki

Ha minden más, amit eddig kipróbáltál, kudarcot vallott, a végső életmentő az aktív szén és a szódabikarbóna. Először ki kell ürítened és fertőtlenítened kell a szekrény teljes belsejét. Végül be kell szórni a fent említett varázsporok egyikével, becsukni az ajtókat, és várni néhány órát vagy akár egy éjszakát. Ezek magukba szívják a kellemetlen szagokat, és megsemmisítik őket, mintha soha nem is léteztek volna.