Tök "jó" zsemle
Hozzávalók:
-40 dkg (400 g) finomliszt
-2 kávéskanál (10 g) só
-2 dkg (20 g) friss élesztő
-1 teáskanál (5 g) cukor
-120 ml tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)
-10 dkg (100 g) sült sütőtök (200 g nyers megsütve lesz pont elég)
-20 g olaj
- 1 tojás
Díszítéshez:
-egész dió
-hántolt tökmag
Elkészítés:
A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk és belemorzsoljuk az élesztőt, amire a cukrot rászórjuk. Ide megy a langyos tej, majd az olaj, az átpasszírozott tök és a tojás.
Kidagasztjuk a tésztát és duplájára kelesztjük (kb. 40 perc) A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk (kb. 90 g/db) és mindegyikből zsemlét formázunk.
Egy olló segítségével körben 6 helyen bevágjuk a gombócokat.
Kicsit megnyomjuk, hogy laposabb legyen. A szárának egy-egy félbevágott diót dugunk a közepébe. (Jól nyomjuk bele különben kiesik sütéskor) 30 percet kelesztjük őket a tepsin.
Közben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 210 fokra és a sütő aljába egy edénybe 1 dl vizet rakunk.
A megkelt tököket megspricceljük vízzel, úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Kívül ropogós, belül pihe-puha tök zsemle.