Tök "jó" zsemle
2023-09-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-40 dkg (400 g) finomliszt

-2 kávéskanál (10 g) só

-2 dkg (20 g) friss élesztő

-1 teáskanál (5 g) cukor

-120 ml tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)

-10 dkg (100 g) sült sütőtök (200 g nyers megsütve lesz pont elég)

-20 g olaj

- 1 tojás

Díszítéshez:

-egész dió

-hántolt tökmag

Elkészítés:

A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk és belemorzsoljuk az élesztőt, amire a cukrot rászórjuk. Ide megy a langyos tej, majd az olaj, az átpasszírozott tök és a tojás.

Kidagasztjuk a tésztát és duplájára kelesztjük (kb. 40 perc) A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk (kb. 90 g/db) és mindegyikből zsemlét formázunk.

Egy olló segítségével körben 6 helyen bevágjuk a gombócokat.

Kicsit megnyomjuk, hogy laposabb legyen. A szárának egy-egy félbevágott diót dugunk a közepébe. (Jól nyomjuk bele különben kiesik sütéskor) 30 percet kelesztjük őket a tepsin.

Közben előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen 210 fokra és a sütő aljába egy edénybe 1 dl vizet rakunk.

A megkelt tököket megspricceljük vízzel, úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Kívül ropogós, belül pihe-puha tök zsemle.