Boldog párkapcsolatot szeretnél? Végezzétek közösen a házimunkát!
2018-10-05  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Régóta együtt élsz a pároddal és gyakran azon vitatkoztok, hogy milyen felosztásban végezzétek a házimunkát? Úgy érzed, párod elvárná azt, hogy a házimunkát többnyire te csináld meg, ő pedig szívesebben elmegy bevásárolni? A házimunka nem szórakozás, azonban ha a bevásárlást, a mosást, a mosogatást vagy a főzést együtt végeznétek, valószínű már nem is lenne annyira unalmas és még a párkapcsolatotoknak is jót tenne.

Valószínű tényleg léteznek olyan személyek, akik szívesen tesznek-vesznek a ház körül, és akiknek ezek a feladatok egy kikapcsolódási formát jelentenek. Azonban a napi 8-10 órás irodai munka után, amikor hazaérsz, sokkal inkább vágysz arra, hogy pihenj, mintsem nekiállj egy halom edény elmosogatásának, öt ing kivasalásának vagy a vacsora megfőzésének.

Manapság gyakran halljuk azt szüleinktől vagy nagyszüleinktől, hogy bezzeg ők mindent megcsináltak és mégsem esett le az ujjukról az arany gyűrű. Igen, anyáink és nagyanyáink valóban otthon is sokkal több házimunkát végeztek és még ma is sok 70 éves nő a házimunka és család mellett még a kertet vagy esetleg az állatokat is gondozza. Minden elismerésünk az idősebb generációnak, azonban idővel minden megváltozik és fejlődik, éppen ezért itt az ideje újrafogalmazni azt is, hogy kinek „kell” a házimunkával foglalkozni. A válasz erre nagyon egyszerű: senkinek sem „kell”!

Lakásunkat azért gondozzuk, mert az az a közeg, ahol élünk, és ugyanúgy gondját viseljük, ahogyan a saját testünknek is. Ha megengedhetjük magunknak azt, hogy kiszervezzük ezt a tevékenységet, akkor az a legideálisabb, hiszen ezáltal hozzájárulunk ahhoz is, hogy mást is jövedelemhez juttassunk. Azonban, ha nem engedhetjük meg magunknak ezt a „luxust”, akkor a lakás tisztaságára és rendben tartására mindannyian, akik a lakásban élünk, ügyelnünk kellene. Senki nem köteles magára venni olyan feladatokat, melyek igazából a teljes családra vonatkoznának.

Ha boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatot szeretnénk, nem létezhet olyan kifejezés, hogy „az anya a gyerekkel foglalkozik” és olyan sem, hogy „a nő elmosogat”. A boldog párkapcsolatokban a felek mindig megosztják a feladatokat, hiszen fontos az, hogy mindkettejük kivegye a részét a házimunkából és mindezek mellett pedig mindkettejüknek maradjon ideje a pihenésre is.

Ha egy párkapcsolatban egyenlően osztják meg a házimunkát, akár úgy, hogy az egyik héten az egyik fél végzi az ezzel járó feladatokat, következő héten pedig a másik, akkor ez nagyon kedvezően hat majd a párkapcsolatra, azonban az is tökéletes, ha minden nap megosztjátok a házimunkával járó feladatokat. Ha például te rosszul főzöl, a párod pedig jobban, akkor a párod megfőzheti a vacsorát, viszont ezért cserébe te elmosogathatsz és felporszívózhatsz.

Mindenképp fontos az, hogy egyikőtök se érezze megterhelőnek a feladatokat. Ha a párkapcsolatban a felek nem osztják meg a feladatokat, akkor előbb-utóbb a túlterhelt fél a felhalmozott fáradtság miatt a párjára fogja kiönteni a frusztrációját.

Felmérések bizonyítják azt, hogy az aktívan dolgozó nők fizikai egészsége nagyban függ az otthon végzett házimunkák mennyiségétől is. Ezért az egészségesebb és boldogabb párkapcsolat érdekében mosogassatok együtt és végezzétek el együtt a házimunkát.