5 tipp, hogyan vedd rá a férfit, hogy többet segítsen a házimunkában
2018-01-25  /  Szerző:   /   Párkapcsolat A párkapcsolatban töltött élet nem mindig egy tündérmese, főleg akkor nem, amikor már összeköltöztetek és olyan dolgokról beszélgettek, hogy miként osszátok szét a házimunkát. Lehet, hogy a párod jobban szereti a kanapén fekvő sörözgetést, mint a porszívót, te pedig szívesebben néznél meg egy jó filmet esténként, minthogy elmosogass? Egy párkapcsolatban egyik félnek sem kell megszakadnia a házimunkában, ezért az a legjobb, ha még az összeköltözés után rögtön megbeszélitek és szétosztjátok a feladatokat, így elkerülhetitek az ebben a témában esetlegesen kialakuló konfliktusokat. Ha arra szeretnéd rávenni a partnered, hogy többet segítsen neked a ház körüli dolgokban, akkor pár trükkhöz mindig tudsz folyamodni. Alábbi cikkünkben ezeket szedtük össze!

1. Egyszerűen mondd el a párodnak, hogy segítségre van szükséged a házimunkában!

A férfiak általában nem szeretik, ha nyaggatják vagy sürgetik őket, azonban vannak olyan pillanatok, amikor sikerrel járhatsz, ha folyamatosan megemlíted nekik azt, hogy miben kellene segíteniük. Nem kell félned attól, hogy megmondd neki, hogy dobja ki a szemetet, hogy mosogasson el vagy, hogy segítsen neked a porszívózásban. Ha kitartóan mondogatod neki azt, hogy miben segíthet, előbb-utóbb a párod beadja a derekát és sokkal inkább kiveszi a részét a házimunkából.

2. Ne félj szemrehányást tenni a párodnak akkor, amikor szükségesnek érzed!

A párod hajlamos arra, hogy szanaszét hagyja a dolgait a lakásban, vagy nem mosogatja el a tányért, amiből evett, vagy egyszerűen felfordulást csinál az egész lakásban? Ne félj tudatni vele azt, hogy ez a fajta viselkedés nem helyénvaló. Ne félj nyíltan beszélni vele mindazokról a dolgokról, melyek zavarnak téged.

3. Dicsérd meg a párod, ha erőfeszítéseket tesz!

A párod bevállalja sok házimunka elvégzését, és sokszor felajánlja, hogy helyetted is kitakarít? Soha ne felejtsd el megdicsérni amiatt, amiket tesz, mert ez motiválni fogja őt arra, hogy a jövőben is többet segítsen, és ugyanakkor azt fogja érezni, hogy értékeled őt emiatt. Ne engedd, hogy azt higgye, hogy ez egy teljesen természetes dolog, és hogy mindezekért ő is felelős.

4. Cseréljétek meg a felelősségeket!

Ha azt szeretnéd, hogy sokkal könnyebb legyen a házimunka, egy másik lehetőség az, ha cseréltek a felelősségek között. Ajánld fel a párodnak azt, hogy mosogasson ő el vagy mosson ő helyetted, te pedig végezd el azokat a teendőket, melyeket a párod általában végezni szokott. Ez egy vicces megoldás lehet, ami segíthet titeket abban, hogy megértsétek, miért fontos az, hogy mindkettőtök jól végezze el a saját feladatát.

5. Nem jutottatok közös nevezőre? Kérj szakmai segítséget!

A párod nem hajlandó házimunkával tölteni az idejét, és úgy érzed soha nem fogtok közös nevezőre jutni ez ügyben? Ebben az esetben kérj szakmai segítséget. Valószínű anyagi vonzata is lesz, azonban ha ez az egyetlen dolog, amiről úgy gondolod, hogy megváltoztathatja a párod hozzáállását, és egyben megmentheti a párkapcsolatotokat a házimunkához kapcsolódó vitáktól és veszekedésektől, akkor mindenképp kérj hozzáértő segítséget.