Az anyaság nehézségeiről vallott Szőcs Renáta
2024-05-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A Star Academy egykori győztese, Szőcs Renáta nem semmi időszakon van túl. El mesélte, hogyan élte meg az elmúlt egy évet azt követően, hogy megszületett az első gyermekük, Amélia. Nem tagadta, hogy komoly megpróbáltatásokkal néztek szembe ebben az évben a férjével, ráadásul az anyaság és a zenei karrier mellett egy új ruhamárkát is indított. Most először adott betekintést a kollekció darabjaiba.

Éppen egy évvel ezelőtt a csíkszeredai énekesnő óriási pocakkal, terhességének a 41. hetében énekelt a Ferenc pápa előtt a Papp László Sportarénában. Ma pedig már 1 éves a kislánya, Amélia, akinek a születésnapi bulijára készül. Az előadó őszintén mesélt arról, milyen érzések kavarognak benne a születésnappal kapcsolatban.

„Hihetetlen, hogy így elrepült. Amikor az ember benne van az első bő hat hétben, a gyermekágyi időszakban, az elég kemény. Akkor nem tudtam elképzelni, milyen lesz, ha visszatekintek majd erre az időszakra. Közhely, de tényleg igaz, hogy gyerek mellett még gyorsabban telik az idő”

—osztotta meg Reni, aki elárulta, hogy Amélia születésnapján hazautaznak majd Csíkszeredára, ahol egy „ottalvós buli" során, a családja körében köszöntik majd fel a kislányukat annak első születésnapján.

Az énekesnő ebben az évben nemcsak édesanyává vált, de ősszel újra oltár elé is állt, hogy – a pandémia alatt megtartott polgári szertartás után – egy 190 fős erdélyi esküvőn is kimondhassa a boldogító igent. A friss házasokat azonban kőkemény megpróbáltatások elé állította az elmúlt egy év, hiszen egy pici gyerek mellett nem sok idejük jutott egymásra.

„Egy gyerek születése tényleg nagy nehézségekkel jár. Egyrészt megszületik és életben kell tartani. Másrészt a legnagyobb kihívás az volt, hogy összeszokjunk, mint egy család. Legyen elég időm a páromra és a gyerekre is. Meglegyen a napi rutin, és tudjunk mellette minőségi időt együtt tölteni” —osztotta meg a tapasztalatait az énekesnő, majd hozzátette:

Embert próbáló feladat, hogy családként tudjunk működni.

8 hónap kellett, hogy hozzászokjanak az új életükhöz

Az énekesnő szerint rengeteg türelem és idő kellett ahhoz, hogy a jól működő családi rendszert felépítsék. Szerinte irreális elvárás, hogy az ember azonnal belerázódjon az anyaságba, úgy gondolja, ehhez időt kell adni magunknak.

„Nekünk kellett egy 8 hónap és sok türelem ahhoz, hogy belerázódjon ebbe az ember.”

Reni bevallotta, volt, hogy összevesztek férjével, Márkkal „kisebb-nagyobb butaságokon”, de a szerencsére túl tudtak lendülni ezeken a vitákon. Elárulta, mi volt a titkuk, hogy megoldják ezeket a nehéz helyzeteket.

„Igazából a folytonos kommunikáció. És az, miszerint nem szégyelltük bevallani, hogy nehéz. Ezt közösen ki tudtuk mondani, és megkeresni rá a megoldást. Mindig mindent kimondtunk, nem szégyelltünk semmit. Minél inkább telik az idő, és Amélia is felfedezi a világot, annál többet kell vele lenni. Ilyenkor kell az embernek minél inkább figyelnie arra, hogy ne menjen el a párja mellett.”

Az énekesnő szerint különösen nehéz helyzetben voltak, mivel nem voltak a közelükben nagyszülők, vagy bébiszitter. Ha minőségi időt akartak kettesben tölteni, akkor a párja testvére vagy Reni édesanyja vigyázott a kislányukra.

„Ilyenkor elszöktünk egy mozira, egy vacsorára. Próbáljuk kihasználni azt az időt is, amíg Amélia elvan a babakocsiban, ilyenkor általában iszunk egy kávét. Volt olyan is, hogy azért keltünk korán, hogy elmehessünk közösen sétálni egyet a Duna-partra, még munka előtt. Nagyon sok házasság ilyenkor tud elcsúszni.”

Készen állnak a tesó érkezésére

Januárban, amikor 8 hónapos volt Amélia, Reni úgy érezte, készen állnak egy újabb babára. Most megosztotta, miért szeretne kis korkülönbséget a gyerekeik közé.

„Biztos, hogy nehéz lesz két gyerkőccel, de én már régóta tervezem, és jónak tartom a kis korkülönbséget. A testvéremmel köztünk 4 év van, ami már sok volt. Nem jártunk egy csoportba, egy suliba, sok közös pont nem volt meg."

Anyaság és karrier: lehetséges mindkettő?

Reni egy cseppet sem tétlenkedett az elmúlt egy évben. Améliát pici kora óta vitte magával a stúdióba, eleinte magára kötve, egy hordozóban. Viszont, most, hogy a kicsi már gügyög és jár, nehezebb dolga van, ezért igyekszik délutánonként ellógni stúdiózni, amikor a párja hazaér a munkából.

Régi álma volt egy saját ruhamárkával kirukkolni

Mint ahogy arról is beszámolt, a TV2 sztárja vasárnap osztotta meg az Instagram-oldalán, hogy hamarosan debütál a saját ruhamárkája. Most elárulta, hogy körülbelül június közepére tervezik az indulást, s eleinte szabadidős és sportruhákkal érkeznek majd, de később, ha minden jól megy, bővítenék a portfóliót.

A márkát a férjével közösen álmodták, illetve valósították meg:

„A páromé a háttér része, ő a webshop dolgait kezeli. Én viszem a divat részét, én tervezem a ruhákat: egyeztetek a varrónővel, és én találom ki, milyen termékeket szeretnék piacra dobni.”

Férjével Márkkal közösen álmodták meg a saját webshopjukat: Reni a divat részéért felel, míg párja a háttérmunkákban, a webshop kezelésében veszi ki a részét

A férjével, Márkkal közösen álmodták meg a saját ruhamárkájukat

Állítása szerint mindig is közel állt hozzá a divat, de nem akarta elhamarkodni a dolgot.

„Nagyon régóta szerettem volna egy ilyen webshopot. Gimis koromban is mindig lekötött, ha ruhákkal foglalkozhattam, szeretek öltözködni. Viszont nagyon komoly dolognak gondolom egy olyan webshop felépítését, ami tényleg profi módon működik. Szerintem az apróságokban rejlik a titok. Ezért már másfél éve tervezgetjük közösen a párommal, hogy ne érjen nagy meglepetés, amikor indulunk.”

Reni egy olyan márkát álmodott meg, amiben széles skálán mozognak a méretek. Igénytől függően, a legkisebbtől, az XXS-től akár XXXL-ig kínálják majd az egyes darabokat. Az ismerősei is sokszor panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelő méretű ruhát, ez inspirálta az énekesnőt. Reni nemcsak az elérhetőség, de a szépségideál miatt is fontosnak tartja, hogy különböző méretű ruhákat gyártsanak, hiszen szerinte sokféle formában és méretben lehet valaki nőies.

Kiemelte, hogy már körülbelül egy éve kísérleteznek a különböző szabásmintákkal és anyagokkal, és úgy érzik, most értek el arra a pontra, amit már szívesen piacra vinnék. A ruhák befotózásáról is megosztott pár kulisszafotót lapunkkal.