Az 5 szeretetnyelv, mely meghatározza kapcsolatainkat
2023-03-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Azt gondolom, bátran kijelenthetjük, hogy az ember alapvető érzelmi szükséglete a szeretet, illetve a szeretet utáni vágy.

Ki nem szeretne szeretettnek lenni?! Mindenki vágyik erre az érzésre.

Rettentő sok mindent képesek vagyunk megtenni szeretetből. Személyes tapasztolásomból kiindulva én ilyenkor úgy érzem nincs lehetetlen, simán veszem az akadályokat és mindazt, amit teszek, önzetlenül teszem a másikért. Viszont a szeretet hiányában mindez már nem olyan vidám és egyszerű. Az előttünk álló megpróbáltatások nehézkessé tudnak válni.

Csodálatos érzés, mikor Ámor nyila eltalál minket és euforikus állapotba kerülünk. Minden pillanatot szerelmünkkel akarjuk tölteni és csak Ő létezik számunkra, szinte remegünk érte.

Ezek mind nagyon klassz érzések, de mi van akkor, ha idővel alábbhagynak és az a tűz már nem ég ezer fokon?!

Itt kap szerepet címszavunk főszereplője, a szeretetnyelv. Mi is ez? Miért is érdemes odafigyelni, felismerni és majd elsajátítani kapcsolatainkban?

A válasz nagyon egyszerű: társunk boldoggá tétele miatt.

A szerelem elmúlása nem kell, hogy üres teret hagyjon maga után. Ilyenkor folytatásként be lehet csempészni a mindennapokba a szeretetet.

Máris megnézzük mi az az 5 szeretetnyelv, mely segítségünkre lehet.

1., Elismerő szavak

Egy kapcsolatban -legyen szó házas vagy csak szoros párkapcsolati kötelékről- mindkettő félnek jól esik az elismerő, bátorító és nem utolsó sorban a kedves szavak. Nade hogyan is tegyük ezeket?

A bátorító szavainkkal elismerésünket fejezhetjük ki, viszont ehhez empátia szükséges. Nagyon fontos lenne, hogy a társunk szemszögéből lássuk a világot. Rálássunk és megértsük Ő mit tart fontosnak. Ha meghitt kapcsolatra vágyunk megkell ismernünk egymás vágyait és céljait. Persze előfordulhat az is, hogy olyasmit mondunk vagy teszünk, amivel megbántjuk a társunkat.

Nos, ezeket a történéseket nem tudjuk kitörölni az életünkből, de ha bocsánatot kérünk és korrigálunk cselekedeteinken, mindezzel enyhíteni tudjuk a sértett felet.

Ennek a gesztusnak a megtételével nagyobb esélye lesz annak, hogy párunk megbocsát és ezáltal mihamarabb visszaáll a meghitt kapcsolat. Ugyanis a szeretet útja a megbocsátás.

2., Minőségi idő

A minőségi idő szintén egy fontos szeretetnyelv. Ez tulajdonképpen arról szól, hogy osztatlan figyelmet szentelünk a másiknak. A társunkra szánt idő nem mást, mint a szeretetünket közvetíti. Fontos, hogy ebben a rohanó világban tudjunk egymásra is időt szánni. Számos lehetőség áll rendelkezésünkre közös programok szervezését illetően, de ami rögtön elérhető és még pénzbe sem kerül, az a beszélgetés vagy például egy közös séta kettesben.

Véleményem szerint egy kapcsolat alapvető pillére az állandó, folyamatos kommunikáció. Nagyon fontos, hogy tudjunk beszélgetni, megosztani egymással a mindennapi „rutin” dolgainkat és nem utolsó sorban örömünket vagy akár bánatunkat egyaránt. Egy igazi társ mindenben partner, legyen az rossz vagy jó életesemény.

Tehát a minőségi idő lényege az együttlét, az együtt eltöltött idő és maga az élmény, mely elraktározódik és időről-időre újra visszatérhetünk hozzá.

Ez a cikk is érdekelhet: Mit tehetsz, hogy a kapcsolatod örökre szóljon?

3., Ajándékozás

A legkönnyebben elsajátítható szeretetnyelv. Könnyű helyzetben vagyunk, ha a társunk elsődleges szeretetnyelve az ajándékozás. Ugyebár ajándékot lehet készíteni saját kezűleg vagy vásárolni különböző boltokban.

Én személy szerint a kézzel készített meglepetéseknek mindig jobban örülök, mint egy bolti tárgynak, hiszen ez a legszemélyesebb ajándék, amit kaphat az ember. Nem beszélve arról, hogy ha ezt a párunktól kapjuk. A saját készítésű ajándékokban benne van az alkotó szíve-lelke és talán ez teszi a legszebb és legkedvesebb meglepetéssé.

Viszont létezik egy olyan megfoghatatlan ajándék-forma, amely többet ér bármely kézzelfogható tárgynál. Ez pedig nem más, mint mikor a jelenlétünket vagy önmagunkat ajándékozzuk oda a másiknak. Az a tény, hogy szükség idején a társunk mellett vagyunk és erősítjük Őt, megfizethetetlen. Ennél a szeretetnyelvnél ez a féle ajándék mindennél többet jelenthet kedvesünknek.

4., Szívességek

A szerelem hevében szívesen teszünk szívességet a másiknak, akár még úgy is, hogy nem kéri azt. Hajt minket egy vágy, vajon mivel tudnánk kedveskedni szerelmünknek. Amint a szerelmi láz elmúlik, már nem feltétlenül tesszük meg ugyanezeket egymásért, elmaradnak az apró kis figyelmességek, szívességek. Hogy ez ne legyen kötelező jelleggel így, érdemes erre odafigyelni és néha, ha megerőltető is, igenis, próbáljuk megtartani az odafigyelést, legyünk figyelmesek a másikkal szemben. Mindig jól esik a párunknak egy kis kedveskedés, nem beszélve arról, hogy ezáltal Ő is viszonozni fogja ezt a fajta gesztust.

Ha például szeretnénk, hogy segítsen nekünk valamiben a másik, akkor ne utasításként adjuk parancsba vagy némán ülve legyenek elvárásaink, hátha kitalálja mit is szeretnénk. Helyette inkább kedvesen kérjünk, valamint vegyük figyelembe egymás igényeit, kéréseit.

5., Testi érintés

Egy kapcsolatban szintén fontos szerepet játszik a testi érintés. A csók, a kézfogás, az ölelés és a szexuális érintkezés elengedhetetlen és mind a szeretet kifejezésének eszköze. Akik számára ez a szeretetnyelv a legkifejezőbb, ennek hiányában nem biztosak párjuk szeretetében.

Sajátmagam is úgy működöm, hogy lételemem az érintés. Ha elsétálok a párom mellett nem tudom megállni ne simítsam végig a karját, vagy csak random ne menjek oda átölelni egy ici-pici időre. Egyetlen gyengéd érintés elég ahhoz, hogy tudassam a másikkal, szeretem Őt és fontos nekem. Ami lényeges lehet az az, hogy a társunk szeretetnyelvén megtanuljuk kimutatni, kifejezni szeretetünket. Nem biztos, hogy ami számunkra kellemes, az a párunknak is az. Tehát érdemes megfigyelni szeretet kinyilvánításnál a reakciókat és a pozitív visszajelzéseket jegyezni és szem előtt tartani.

Napi szinten cselekednünk kell, hogy kielégítsük kedvesünk szeretetvágyát. Ha érzi rajtunk az igyekezetet és ezúttal a szeretetünket, a szerelem elmúlása után is teli lesz töltve a szeretet-tankja.

Összefoglalva alapvető érzelmi szükségletünk a szeretet, mely nélkülözhetetlen további igényeinkhez, mint például az önbecsüléshez, a biztonságra és a fontosságra való törekvéshez.

Aki érzi társa szeretetét biztonságban tudhatja magát akkor is, ha az élet más területén megpróbáltatásoknak van kitéve. Ezzel a támogatással, hatalmas erőt kapva vagyunk képesek szembe szállni a kihívásokkal.

Neked vajon mi a szeretetnyelved?! Derítsd ki!