Az 5 legnagyobb kommunikációs probléma egy párkapcsolatban
2020-04-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A verbális és nonverbális párbeszéd talán az egyik legfontosabb eleme minden párkapcsolatnak. Ha ugyanis két ember között nincs megfelelő kommunikáció, akkor nem lesznek képesek kifejezni egymás felé az érzéseiket, a gondolataikat, vagy épp a szükségleteiket, és azt sem fogják tudni, hogyan kötődjenek egymáshoz.

Sajnos a helyes, és hatékony kommunikációt senki nem tanítja meg nekünk, így fogalmunk sincs, hogyan is kellene csinálni.

Ezek nyomán az alábbi 5 kommunikációs probléma szokott leggyakrabban előfordulni egy párkapcsolatban.

1. Már nem tesztek fel egymásnak érdekes kérdéseket.

Az emberi természet kíváncsi. Ha valakit szeretsz, akkor érdekel, hogy mi történik vele, és hogyan telnek a napjai. Sajnos ez a kezdeti kíváncsiság hosszabb távon rutinszerűvé, és egyúttal unalmassá válhat. Minden este megkérdezed tőle, hogy milyen volt a napja, de igazán már nem is figyelsz a válaszára. Pedig a lelkesedést fontos fenntartani, mert ez segít életben tartani a kapcsolatot is.

Ezt is olvasd el! - 6 lépés a boldogság – Hogyan kommunikálj jobban a pároddal?

2. Már nem is beszéltek egymással.

Egyes emberek azzal büntetik a párjukat egy vita után, hogy egy ideig nem állnak szóba vele (ezt hívjuk passzív agressziónak). De ez a viselkedés vezet sajnos a lehető legnagyobb lelki fájdalomhoz. A kommunikáció hiánya ugyanis olyan falakat emel két ember közé, amely meggátolja a kiinduló probléma feloldását. Ezért is fontos, hogy egy konfliktushelyzetben igenis vitázzatok, akár veszekedjetek, mert így kifejezhetitek az érzelmeiteket, és a véleményeteket. Az elfojtott fájdalom lassanként megmérgezi a lelket és a kapcsolatot is.

3. Nem hallgatjátok meg egymást.

A kommunikáció nemcsak a párbeszédről szól, hanem arról is, hogy figyeltek egymás szavaira, meghallgatjátok, és megértitek egymás érzéseit. Ha mindketten így tesztek, akkor a kommunikáció is egyre jobb, illetve hatékonyabb lesz. A megértés, vagy empátia létfontosságú minden kapcsolatban. A párodnak éreznie kell, hogy törődsz vele, és számíthat Rád. Amikor egy problémával találja szemben magát, akkor ne csak tanácsokat osztogass neki, hanem támogasd, és bátorítsd.

4. Nem tudsz parancsolni az érzéseidnek.

Sok ember hajlamos könnyen elveszíteni az önkontrolt egy vita hevében. Önkéntelenül is felemeli a hangját, és támadó lesz a testbeszéde is. Ebből a partnere azt a következtetést vonja le, hogy nem szabad nyíltan felvállalnia előtte a valódi érzelmeit, mert akkor elkerülheti az ilyen drámai konfliktusokat.

5. Nem keresitek meg a konfliktushelyzetek valódi forrását.

Bizonyára Te is számtalanszor bosszankodsz a partnered olyan apró hibáin, hogy elfelejtette levinni a szemetet, vagy a szennyesbe tenni este a ruháit. De valójában nem az ehhez hasonló semmiségek miatt vagy frusztrált, sokkal inkább valami fontosabb, magadban elfojtott probléma miatt, amit a párodon vezetsz le, ahelyett, hogy nyíltan megbeszélnétek a bajok igazi okát.

A kommunikáció létfontosságú két ember együttélésében. Lépj egyet hátra, és próbálj külső szemlélőként tekintetni a párkapcsolatodra, és a köztetek lévő párbeszéd minőségére. Ha mindketten odafigyeltek rá, és igyekeztek a lehető legérthetőbben kommunikálni, akkor egyre könnyebben megy majd, és elkerülhetitek mind az öt, fenti problémát.