6 lépés a boldogság – Hogyan kommunikálj jobban a pároddal?
2019-08-14  /  Szerző:   /   Párkapcsolat A kommunikáció művészet, ezt biztosan Te is hallottad már. Emellett az egyik legfontosabb képességünk, ha az emberi kapcsolatainkról van szó. Sajnos az iskolában nem tanítják meg, hogyan is kell jól csinálni.

Helyette megtanuljuk a szüleink mintájából, a legjobb barátnőnktől, és persze a saját hibáinkból. Szerencsére napjainkban már erre is van egy másik megoldás, segít az önfejlesztés. Mit kell tenned?

Kövesd az alábbi 6 lépést, hogy Tiéd legyen egy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat.

1. lépés: Értsd meg a saját kommunikációs stílusodat!

Ez 4 féle lehet, olvasd el, mi jellemzi az egyes típusokat:

Passzív: Ők azok, akik kerülik az érzelmeik, és igényeik kimutatását, csak úsznak az árral, mert alapvetően szeretnének minden konfliktust elkerülni. Mivel nem mondják ki, mire vágynak, a párjuk pedig nem biztos, hogy kitalálja magától, ezért ennek gyakran neheztelés és ingerültség az eredménye.

Agresszív: Az ilyen ember mindig nagyon hangos és domináns, mindenkit ellenőrizni akar, és gyakran kritizál másokat. Egyúttal csapnivaló hallgatóság, és hajlamos megsérteni a környezetében lévőket.

Passzív-agresszív: Látszólag visszafogott, hallgatag, ugyanakkor az apró gesztusaiban és a nonverbális kommunikációjában az agresszió jeleit mutatja. Rá jellemző az ún. csendes lelki megfélemlítés, az érzelmi zsarolások, és inkább mindenkit a hátuk mögött beszél ki.

Asszertív: Ők azok, akik képesek kifejezni az érzelmeiket, hangot adnak az ötleteiknek, és a vágyaiknak, ugyanakkor figyelnek, és tiszteletben tartják a másik érzéseit is.

Most már, hogy megismerted mindet, gondold át, vajon melyik jellemző Rád leginkább, és melyik az, amelyikkel legjobban szeretnél azonosulni.

2. lépés: Ismerd fel a partnered kommunikációs stílusát!

A következő feladatod, hogy megfigyeld a párodat, és eldöntsd, ő melyik csoportba tartozik. Ha külső szemlélőként be tudod azonosítani mindkettőtök stílusát, akkor könnyebben megtalálod az okát a gyakori vitáitoknak is.

További tanácsokat találsz korábbi írásunkban: 3 kommunikációs szabály – hogyan érd el azt, hogy meghallgasson a párod?

3. lépés: Mindig szeretettel beszélj!

Egy kapcsolatban a legfontosabb szabály, hogy a párod felé minden alkalommal szeretettel közeledj, elvégre azért vagytok együtt, mert szeretitek egymást. Ha így teszel, akkor a partnered ezt érezni fogja, és másként áll ő is dolgokhoz.

4. lépés: Beszélgessetek többet!

Minden körülmény között találjatok rá elég időt, hogy kettesben beszélgethessetek. Minél többször teszitek ezt, annál jobban megnyíltok a másik felé, és annál jobban kiadhatjátok magatokból azokat a kellemetlen érzéseket is, amelyek legbelül zavarnak, és amelyeket előbb-utóbb egy hevesebb vita során a párotok fejéhez vágtok, persze már kevésbé szeretetteljes hangnemben.

5. lépés: Mindig légy nyitott, és őszinte!

Ha mersz önmagad lenni, és felvállalod a legbelső érzéseidet, az hihetetlen szabadságot ad. Ha viszont valami zavar, és félsz elmondani a párodnak, mert nem akarod megbántani, akkor mindig jusson eszedbe a 3. lépés. Közeledj felé szeretettel, és tisztelettel. Ne emeld fel a hangod. Légy nyitott, hogy ő is merjen az lenni.

6. lépés: Gyakorolj!

Ez olyan, mint bármelyik tantárgy az iskolában. Minél többet tanulod, és gyakorlod, annál jobban fog menni. Talán most még félszeg vagy, és nem elég bátor, hogy megszólalj. De ha igazán boldog kapcsolatra vágysz, akkor meg kell tenned. Kezdd apró kis lépésekkel, majd haladj tovább ezen az úton. Vond be a párod is ebbe a folyamatba, és gyakoroljatok együtt, mert ha szeretitek egymást, akkor ez a legfontosabb.

par