Amikor elmúlik a szerelem
2023-02-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Nagyon sok szó esik arról, hogy milyen az, ha valaki szerelmes lesz. Bizonyára Te is szívesebben olvasol boldog romantikus történeteket, mint hallgatod más szomorúságát, amikor arról mesél, hogy elmúltak a párja iránt addig táplált érzései. Bármennyire is kellemetlen ez a téma, és bármennyire is elkerülnénk, sajnos sokkal többször fordul elő, hogy kiszeretünk valakiből, mint gondolnánk.

Miből tudhatod, hogy már nem szeretsz valakit?

Már nem akarsz vele lenni. Nem sietsz haza munkából, és nem az az első dolgod reggel, hogy megkérdezd, hogy van. Már nem fektetsz energiát közös programok szervezésébe, és nem érzed hiányát, amikor nincs melletted.

Az egykor kedves dolgai már zavaróak számodra. Mindenkinek vannak rossz szokásai, butaságai, amit egy kapcsolat elején vagy észre sem veszünk, vagy kifejezetten aranyosnak tartunk. De, amikor a szerelem múlik, ezek a furcsa jellemzők egyre inkább átváltanak kedvesből bosszantóvá, amelyeket képtelen vagy elnézni és tolerálni többé.

Folyton veszekedtek. A viták és konfliktusok minden kapcsolat természetes velejárói. De nem mindegy, hogy miről és mennyit vitáztok. Amikor ezek a veszekedések szüntelenné válnak, képtelenek vagytok konszenzusra jutni, és nem egyeztek meg a legapróbb dolgokban sem, akkor az már az út a lejtőn.

Nem látod már a közös jövőt. A kapcsolat elején a közös nyaralásokat, az esküvőt, a közös életet tervezted. De időközben valami megváltozott. a közeli és távoli terveidben teljesen másként képzeled el az életed, és egyáltalán nem a párod oldalán.

Miért múlik el a szerelem?

Sajnos nem kell ahhoz semmi megrázó, vagy nagyszabású dolognak történnie, hogy egy szerelem elmúljon két ember között. Néha teljesen banális apróságok történnek, mint az alábbiak:

Elfogynak a szavak. Úgy érzed, hogy már nincs semmi fontos, amit megosztanál a pároddal. Holott a folyamatos kommunikáció minden kapcsolat alapja.

Beköltözik a kapcsolatba az unalom. Egy hosszabb kapcsolatban elkerülhetetlen, hogy a kezdeti rózsaszín köd megkopjon, és helyét átvegye a hétköznapok szürkesége. Ha két ember hagyja, hogy az unalom eluralkodjon a kapcsolatukon, akkor az az érzelmeikre is negatívan hat.

Azt gondolod, hogy a párod már mindig a Tiéd lesz. Egyszer megküzdöttél érte, és ennyi elég. Legalábbis sokan ezt gondolják. De egy kapcsolatért folyamatosan tenni és harcolni kell. Enélkül bizony könnyen szakítás lesz a vége.

A világ változik, és benne az emberek is. Bár úgy tartják, hogy az emberek nem változnak, annyiban azért mégis, hogy mindenki másként alkalmazkodik és reagál a környezetének alakulására. Egy új lakóhely, egy új munka vagy egy személyes tragédia kihat az emberek gondolataira, érzéseire és tetteire is.

Ez is érdekelhet! – Hogyan csökkentsd a viták számát a párkapcsolatodban?

Mit tehetsz, ha elmúlt a szerelem?

Harcolhatsz ellene. Egy haldokló szerelem is megmenthető, ha mindkét fél ugyanúgy akarja, és tesz érte. Ha rájöttök, hogy hol siklott ki a dolog köztetek, és közösen megtaláljátok a megoldást a problémákra, akkor van esély az érzelmek felélesztésére.

Elfogadhatod és elengedheted. Van az a konfliktus, amire nincs gyógyír, és van az a kapcsolat, amelyet el kell engedni. Tedd ezt kedvesen, és tisztelettel. De tedd meg magadért és a párodért, mert mindketten megérdemeltek egy olyan partnert, aki őszintén szeret titeket.