A sajt a gyomrot és a beleket is kipucolja
2024-03-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Különlegesen finom.

Az élő (probiotikus) kultúrát tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet a bélflóra összetételére, ezáltal segítheti az emésztést és hozzájárulhat a megfelelő immunvédekezéshez – jelentették ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei.

A probiotikus ételek fogyasztásával elősegíthetjük a bélflóra egyensúlyának helyreállítását. Sok sajtfajta erjesztéssel készül, ez nem jelenti azt, hogy mindegyik tartalmaz probiotikumot. Érdemes ezért ezeknek a termékeknek a címkéjét is végig böngészni az élőflórás, vagy probiotikus szavakat keresve.

Minden probiotikum segíti az emésztést, de nem mindegyik éli túl a tápcsatornán keresztül vezető utat. A laktobaktériumok viszont strapabíróbbá válnak bizonyos fermentált (erjesztett) lágysajt-fajtákban. A sajt nemcsak tartalmazza, hanem szállítja is a probiotikumokat.

Bizonyos érlelt sajtok jó probiotikumforrások. Általában a probiotikus ételek, sajtfajták közé szokták sorolni a cheddart, a goudát, a cottage cheese-t, a mozzarellát, a fetát.