A pihentető alvás 6 titka
2019-07-18  /  Szerző:   /   Rúzs Az élet túl rövid ahhoz, hogy folyton a fáradtságra hivatkozzunk. Ugyanakkor kinek van ideje eleget aludni? A megoldás: az alvással töltött idő minőségét maximalizálni kell, hogy reggelente energikusan, kipihenten és jókedvűen ébredjünk! És hogy ezt hogy érhetjük el? Lefekvés előtt ne felejtsük el megtenni az alábbiakat:

1. A lefekvés ideje

Az első és legfontosabb dolog, amelyet a jobb alvás érdekében tehetünk, az az, ha meghatározzuk a lefekvés idejét – és tartjuk is magunkat ahhoz. Igen, még hétvégén vagy a nyaralás alatt is! A legjobbat persze akkor tesszük magunkkal, ha nem akarunk harcolni az egyéni bioritmusunkkal. Vannak, akik úgy vannak “programozva”, hogy bírják az éjszakázást, mások pedig inkább a koránkelésben erősek. A lefekvési idő meghatározásakor tehát tartsuk szem előtt a testünk igényeit!

ferfi

2. A vacsora összetétele...

Sajnos az emberi test nem úgy lett kitalálva, hogy egyszerre tudjon emészteni és aludni, így a legegyszerűbb, ha a nehéz, zsíros ételeket száműzzük a vacsoramenünkről. Válasszunk helyettük zsírszegény, könnyen emészthető fogásokat, amelyek nem okoznak álmatlanságot, és nem is gyarapítják kilóink számát.

3. …és az innivalók!

Természetes, hogy lefekvés előtt kerülni kell a koffeintartalmú italok fogyasztását, de tudta, hogy az alkohol is megakadályozhatja a pihentető alvást? Mert bár könnyen álomba merülünk tőle, az éjszaka második felét zavartabbá teszi számunkra.

4. Kütyük kikapcsolása

A kékes fény, amellyel a számítógépünk vagy az okostelefonunk világít, éberen tart minket, éppen ezért lefekvés előtt két órával érdemes kikapcsolnunk őket. Ez azért is hasznos, mert így könnyebben kitisztíthatjuk a fejünket egy-egy nehezebb nap után.

lany

5. A megfelelő környezet

A testünk számára az a legideálisabb, ha hűvös, sötét és csendes helyen hajtjuk álomra a fejünket, így érdemes mindenféle zajtól és fénytől mentesíteni a hálószobánkat. Arról nem is beszélve, hogy a hűvösebb hónapokban mennyit spórolhatunk a fűtésszámlán azzal, ha éjszakára lejjebb vesszük a fűtést. Természetesen a kényelmes ágy is alapfeltétele a jó alvásnak, ezért nem érdemes garasoskodni egy jó minőségű matrac és párna beszerzésén sem!

6. Nyújtás

Ez akkor különösen fontos, ha a nap jelentős részét egy számítógép előtt görnyedve töltjük, hiszen nyújtás nélkül könnyen merevvé válhatnak az izmaink. Érdemes hát néhány ágyban is végezhető jógagyakorlatra időt szánnunk. Például ezt: feküdjünk a hátunkra, talpainkat érintsük össze, térdünkkel és vállainkkal pedig közelítsünk a talaj felé. Hunyjuk le a szemünket, szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, miközben lassan elszámolunk négyig, majd kilégzéskor kezdjünk el visszafelé számolni. Nagyjából 10 perc alatt teljesen el lehet lazulni így.

Forrás: Activebeauty