A legfontosabb téli élelmiszerek
Télen, amikor egész nap melegből hidegbe mászkálunk, valamint sokat vagyunk beltéren, ahol a fertőzések esélye is megnő, nagyon fontos, hogy az immunrendszerünk a csúcson legyen.
Nem feltétlenül kell azonban a legdrágább vitaminkészítményekben és a legtrendibb szuperélelmiszerekben gondolkodnunk: a megoldás egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint hinnénk. Íme:
1. C-vitamin
Télen az emberi szervezetből hiányoznak a vitaminok, így fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. A megelőzésben a C-vitamin játssza a legnagyobb szerepet, de könnyedén pótolhatjuk citrusfélékkel, csipkebogyóval és - amit gyakran elfeledünk, pedig az előttünk járó generációk számára magától értetődő volt - savanyú káposztával! Mindhárom élelmiszer könnyen beszerezhető, csipkebogyót még mi magunk is tudunk szedni a kirándulások során.
2. Meleg és kalóriadús ételek
Egy másik tipp, hogy télen kalóriadúsabb és melegebb ételeket fogyasszunk. A hal is jó választás - ez kiváló omega-3 zsírsavforrás. A szakértő azt is ajánlja, hogy fogyasszunk meleg és kiadós zöldségleveseket. Nem szabad megfeledkezni a sárgarépáról és a káposztafélék családjába tartozó zöldségekről sem, amelyekből a szervezet sok hasznos nyomelemhez jut.
Tehát egy tartalmas, meleg zöldségleves vagy krémleves tökéletes fogás télen, és a komfortérzetünket is növeli.